END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül -- days --:--:-- Vásárolj most
Futócipők városi futásokhoz aszfalton, betonon és járdán

Futócipők városi futásokhoz aszfalton, betonon és járdán

2022.12.02. 11 perces olvasási idő

A megfelelő futócipő kiválasztása városi futáshoz kihívást jelenthet. Adunk néhány tanácsot, hogy mire kell gondolnod a választás során és 6 tippet is a minőségi országúti cipőkhöz. Uralkodj az úton a Top4Running-gal.

Az utak a leggyakoribb futófelületek a futáshoz. Ne aggódj, nem szó szerint. Az autókkal való közös futást semmiképpen sem ajánljuk! Az "utak" ebben az esetben kemény felületeket jelentenek - járdákat, burkolt utakat és kerékpárutakat. Röviden: beton, aszfalt vagy burkolat kombinációja.

Mi számít az országúti cipő kiválasztásakor?

Több fontos tényezőt is figyelembe kell vennie a futócipő kiválasztásakor.

  • A párnázottság szintje - A kemény ütések nagy terhet jelentenek az ízületeknek, inaknak és szalagoknak, ezért az országúti cipők olyan párnázó elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik az ütéseket és a nyomást. Választhatsz alacsonyabb vagy magasabb párnázottságot is. Ne feledd azonban, hogy minél nagyobb a párnázás, annál nehezebb a cipő.
  • Drop - A drop a sarok és a lábujj közötti különbség. Minél alacsonyabb ez a szám, annál természetesebb lépést tesz lehetővé a cipő a lábközépen keresztül a lábujjakig. A 0 - 4 mm-es droppal rendelkező cipők a tapasztalt futóknak valók, akik precíz futótechnikával rendelkeznek, a híres "zero drop cipők" például az Altra modellek. Az 5 - 9 mm-es droppal rendelkező cipők arra ösztönöznek téged, hogy a lábujjakon keresztül a lábfej közepére lépj, és hobbisták vagy alkalmi versenyzők számára alkalmasak. A legnagyobb drop 10 - 12 mm, ami alkalmas azoknak, akik a sarkukra lépnek vagy a túlsúlyos futóknak.
  • Futó lábproblémák - A pronációnak és szupinációnak nevezett bokaeltérések szintén hatással vannak a futócipő kiválasztására. Ezek olyan állapotok, amikor a boka túlzottan befelé vagy kifelé fordul. Léteznek pronáció-támogató futócipők is, de fontos, hogy erősítsük a lábfej és a boka izmait, és összpontosítsunk a megfelelő futótechnikára.
  • Tartósság és kényelem - Az országúti cipők felsőrésze kiváló minőségű, tartós és légáteresztő anyagokból, a belseje pedig finom szövetekből készült, amelyek kényelmet biztosítanak a gyors sprintek és különösen a hosszú futások során.

adidas_běžecké_boty

Az országúti cipők alapvető kategóriái

Attól függően, hogy milyen célból veszel fel futócipőt, három alapvető felosztásba sorolhatóak:

  • Cipők hosszú futásokhoz  - Hosszú futásokhoz, nagyobb párnázottsághoz és rengeteg kényelemhez. Ezek a cipők kezdőknek is alkalmasak, a nagyobb ütéscsillapítás és a kényelem miatt.
  • Tempócipők - Rövidebb tempófutásokhoz vagy alkalmi versenyekhez, közepes szintű párnázottság, keskenyebb szabás.
  • Versenycipők - Ultrakönnyű, alacsony párnázottság, alacsonyabb kényelem, szűk szabás, de a verseny során a maximális sebesség kialakításának képessége.

A megfelelő futócipő mindenki számára mást jelent, és ezek a paraméterek nagyon egyéniek. Javasoljuk, hogy próbálj ki többet is és találd meg mi illik hozzád. De ne aggódj, van számodra 6 tippünk a minőségi országúti futócipőkre és talán megtalálod ÁLMAID CIPŐJÉT!

1) On Cloudmonster

Ennél a cipőnél számíthatsz az óriási CloudTec párnázásra, amelynek köszönhetően még a legkeményebb landolást is élvezni fogod. De ne aggódj, a cipő még mindig könnyű és futás közben a "felhőn lebegés" érzését ígéri. A dinamikus pattogást a Helion hab és a Speedboard biztosítja. A hangsúlyos rocker-nek köszönhetően támogatja a gyors átmenetet az ütközésről a visszapattanó részre. Akár esőben is viselheted, mert még nedves felületen is nagyszerű tapadást ígér és a hosszú futásokon is a legjobb szolgálatot teszi.

Férfi Női

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

A népszerű országúti cipő kezdőknek és tapasztalt futóknak is alkalmas. Viselheted rövid futáshoz a környéken és hosszú futáshoz a városon kívül is. A csillapításról a sarok alatt található GEL™ technológia gondoskodik és más Asics modellekhez képest a Cumulus nagyobb dinamikával rendelkezik. A FLYTEFOAM™ középtalp lágyabb futást és finomabb pattogást tesz lehetővé. Az ASICS LITE puha talp fenntartható gumikeverékből készült és a kavicsos felületeket is jól kezeli. A kényelmet az újonnan továbbfejlesztett, légáteresztő felsőrész biztosítja, a stratégiai helyeken támasztékot nyújt, a sarok és az Achilles területét pedig kellemes anyag veszi körül.

Férfi Női

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

A mindennapi futásokhoz és edzésekhez van egy semleges Asics modellünk - Novablast. A kellemes anyag kényelmet biztosít a lábadnak, a sarokrészben lévő megerősítés pedig jobb stabilitást és kontrollt biztosít minden lépésnél. A kemény ütéseket az FF BLAST™ PLUS hab tompítja, így még a hosszú futásokat is élvezheted. Az AHARPLUS™ talp úgynevezett rugóhatással rendelkezik, amely hatékonyabb átmenetet biztosít az ütésből a visszapattanás fázisába.

Férfi Női

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Ahogy a neve is sugallja, ezt a modellt hosszú futásokhoz vagy versenyekhez viseld, de intervallum- és tempóedzések során is jó szolgálatot fog tenni. A cipő geometriája arra ösztönöz, hogy a lábfej közepére érkezz és a Pebax energiahabbal kombinálva egyenletes és mozgékony pattogást biztosít. A középtalpban található PEBAX hab nagyon könnyű és akár 90%-os energia-visszanyerést ígér (gyorsabb tempónál). Bár ez a modell keskenyebb lábfejjel rendelkezik, a kényelmes és adaptív felsőrésznek köszönhetően a szélesebb lábfejű futókhoz is alkalmazkodik.

Férfi Női

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

A tökéletes futócipő hosszú országúti futásokhoz és versenyekhez. A középtalp párnázottsága két réteg tartós Lightstrike Pro habból áll. A középtalp optimalizált ENERGYRODS 2.0 karbon részeket is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően optimális merevséget és energia-visszanyerést biztosít. A Continental gumitalp nagyszerű tapadást biztosít és még nedves felületen is megállja a helyét. A felsőrész légáteresztő és megerősített azokon a helyeken, ahol a legnagyobb stabilitásra van szükséged.

Férfi Női

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Viseld ezt az ultrakönnyű cipőt rövid és gyors edzésekhez vagy versenyekre, 10 km-es távig. A súlya hihetetlen 184 gramm! A ZoomX hab védelmet és kényelmet nyújt és segít kihozni a maximumot a tempódból. A talp futók adatai alapján készült. Ennek köszönhetően a tapadás oda került, ahol a legnagyobb szükséged van rá gyors tempónál.

Férfi Női

Nike_Streakfly

Futás esőben, hóban és nedves körülmények között

Az út az idő nagy részében sík és könnyen kiszámítható felületű. Ennek ellenére az eső, a hó vagy a friss sár elérhet téged és ez gyökeresen megváltoztathatja az aszfaltot. Javasoljuk, hogy ezekhez a körülményekhez viselj terepcipőt. Jobb mintázatú talppal rendelkeznek, amellyel stabilabb leszel a pályán és biztonságosabb lesz a futásod.

Top4Running TIPP: Szeretnéd a legjobbat mindkét világból? Van számodra néhány tippünk az országútra és terepre is alkalmas futócipőkhöz!

Nem tudod hogyan válassz? Próbáld ki a Shoe Finder funkciónkat!