5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Országútra és terepre is alkalmas futócipők

Országútra és terepre is alkalmas futócipők

2022.11.10. 7 perces olvasási idő

Városban és erdei ösvényeken is futsz? Van számodra néhány tippünk az országúti és a terepfutáshoz alkalmas futócipőkkel kapcsolatban. Élvezd a kilométerek futását bárhol!

Országút és terep. Két különböző felület, amely megosztja a futóvilágot. Először is, beszéljünk az alapvető szempontokról és különbségekről az országúti és a terepcipők között.

Országúti futócipők

 • Sima mintázat a talpon
 • Magas szintű párnázottság
 • Nagyon alacsony súly
 • Karbonlemezek használata a nagyobb sebesség érdekében

Terep futócipők

 • Agresszív fogás a nehéz terepen való legjobb tapadás érdekében
 • Alacsonyabb párnázás a kiszámíthatatlan felülettel való érintkezés fenntartásához
 • Tartósabb konstrukció és kissé nagyobb súly

Futhatok ugyanabban a cipőben aszfalton és terepen is?

Az országút és a terep közötti nagy különbségek miatt ne feledd, hogy mindig jobb, ha mindkét típusú cipőbe - országúti és terep - beruházol. Választhatod az arany középutat, de ennek a kényelem, a stabilitás, a sebesség és a cipő gyorsabb elhasználódása lesz az ára.

Még mindig csak egy cipőt szeretnél, amiben az úton és a terepen is futhatsz? Van néhány tippünk az egyes modellekkel kapcsolatban, hogy mindkét világból a legjobbat kapd.

1. Craft CTM Ultra Carbon 

Első pillantásra egy tipikus országúti cipő. Masszív párnázó réteg, légáteresztő felsőrész és karbonlemez. De van egy meglepetés! A talp agresszívebb tapadásának köszönhetően, amely a kavicsos területen való futás stílusában készült, könnyű terephez is alkalmazkodik - például burkolt erdei utakhoz vagy kavicsos felületekhez. A párnázó réteget úgy alakították ki, hogy ne veszítsen dinamikát az úton, ugyanakkor kellő stabilitást biztosítson a terepen.

Férfi Női

Craft_CTM_Ultra_Carbon_2

 

2. Salomon Pulsar

Legyen hideg, eső, hó vagy fagy, a Salomon Pulsar segít tovább lendülni. A kollekció egyes modelljei Gore-Tex membránnal rendelkeznek. Mit jelent valójában a Gore-Tex membrán? Olyan mikropórusokat tartalmaz, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy visszaverjék a nedvességet, de elég nagyok ahhoz, hogy elvezessék az izzadságot a cipőből. Röviden, nem fogsz átázni, ugyanakkor a lábad nem fog bepárásodni a cipőben. A terepviszonyokhoz igazodnak és a sekély mintázatnak és az All Terrain Contagrip® talpnak köszönhetően az országúton is viselheted őket.

Férfi Női

Salomon_Pulsar_Trail_Gore-Tex

 

3. Altra Outroad

Az Altra cipők híresek a szélességükről és minden kilométeren kényelmet biztosítanak. Bár az Outroad modell is a terep kategóriába tartozik, az úton is tündökölhetsz vele. A tapadást a MaxTrac™ talp biztosítja, amely tartósságot ígér a terepen és az aszfalton is.

Férfi Női

Altra_Outroad

 

4. Salomon Ultra Glide

A Salomon egyszerűen szuper! A terepcipőik többféle felülethez alkalmazkodnak, beleértve az utat is. Nem rendelkeznek olyan agresszív tapadással és a Profeel Film technológiának köszönhetően optimális tapadást biztosítanak nedves, köves és erdei felületeken. Éppen ezért ezek a futócipők téli futásokhoz vagy enyhe esőben való futáshoz is remek választásnak bizonyulhatnak.

Férfi Női

Salomon_Ultra_Glide

 

5. Mizuno Wave Daichi 

Terepcipő, de akár országúton is küzdhetsz le vele kilométereket. Ez pedig a kevésbé agresszív tapadásuknak és az alacsony súlyuknak köszönhető. Ezenkívül pedig az EVA hab biztosítja a fokozott stabilitást a párnázottság feláldozása nélkül.

Férfi Női

Mizuno_Wave_Daichi_7

 

 

Talán már észrevetted, hogy elsősorban olyan terepcipők vannak, amelyeknek a talpán kisebb a tapadás. Miért? Ez a legjobb kompromisszum az országút és a terep között. Van néhány ok arra, hogy miért:

 • A talp mintázatának köszönhetően a terepcipők jobban tapadnak, mint az országúti cipők
 • Száraz és téli időjárás esetén is számíthatsz rájuk
 • Optimális párnázási összetevőkkel rendelkeznek, amelyek csökkentik a kemény felületen történő futás közbeni ütődéseket
 • Tartós anyagokból készülnek, ugyanakkor könnyűek

Végül van egy kis tanácsunk számodra, amely segíthet a választás során. Válaszolj arra a kérdésre, hogy melyik felületen futsz a leggyakrabban. Ha elsősorban terepen futsz és időnként keresztezed az utat, válassz terepcipőt. Ha ez fordítva van és csak időnként jársz az erdőben, akkor vegyél országúti cipőt.

Nézd meg a Top4Running országúti és terepcipő kínálatát és válassz!

Országúti cipők Terepcipők

Nem tudod hogyan válassz ki egy adott cipőt? Ne aggódj, próbáld ki a Shoe Finder funkciónkat vagy fordulj hozzánk bizalommal, futószakértőink örömmel adnak tanácsot neked!