END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül -- days --:--:-- Vásárolj most

Hogyan válasszunk futóórát?

Manapság már az első kilométerei után mindenki futóórát vásárol. Ugyanakkor nem mindannyian gondolják végig, hogy ez több, mint egy óra. Ez a motivációd, az edződ és az aktivitásmérőd is egyben.

Sportteszterek és mérők a Top4Runningnál

Valójában elég könnyű megérteni: motivátorként segít, hogy a tréningtervedhez tartsd magad, edzőként ellenőrzi, hogy eléred-e a céljaid (kilométerek száma, elégetett kalória, sebesség), mérőként pedig megmutatja minden aktivitásodat elrendezve egy futó applikációban, amely szinkronizál az órával.

De ekkora választék, ennyi választható óra között a legjobbat megtalálni nehezebb ügy, mint csak feltenni a karunkra és elindulni. Mire kell figyelni, hogy a számodra legjobbat válaszd? Segítünk!

Távolságot mérő órák

A GPS funkció valószínűleg az egyik legalapvetőbb, amiért futók futóórát vásárolnak. Nyomonköveti az utadat, megmutatja a távolságot, amit megtettél és kiszámítja a sebességedet. Tökéletes motiváció, sokszor el tudja érni, hogy fuss még egy kört a tömb körül, hogy meglegyen a pontos kilométerszám. Emellett, ha szeretnéd nyomon követni fejlődésedet, valóban fontos, hogy tudd, mennyit futottál. GPS funkció nélküli órát akkor javaslunk, ha leginkább csak futópadon, vagy atlétikapályán futsz.

Sportteszterek és mérők a Top4Runningnál

Pulzusmérő órák

A pulzusmérő órák segítenek, hogy felállítsd a futózónáidat. A legújabb órák funkciói például jeleznek, amikor meghaladod az előre beállított limitedet. Fejlettebb edzésekkor igazán jól tud jönni a pulzusod nyomon követése, amikor kifejezett cél, hogy a pulzusod egy szinten tartsd, vagy változtasd a megtett kilométerek függvényében.Ugyanakkor sok futó nem foglalkozik ezze, vagy csak akkor nézi meg az applikációban, amikor végzett az edzésével. Vásárolhatsz olyan órát, amely egy beépített chip segítségével a csuklódnál méri a pulzusod, illetve olyat is, amely egy pánt segítségével közvetlenül a mellkasodon a szívednél. Mindkét opció esetében vannak előnyök és hátrányok is. Ha nyugodtabb vagy a futásod kapcsán, akkor a csuklós megoldás tökéletesen elég. Ha precíz intervalokat akarsz futni beállított pulzusszám mellett, akkor válaszd a pántos megoldást. Megszámlálhatatlan diskurzus folyik arról, hogy mennyire pontosak ezek a mérések, és bár az eltérés a kétfajta mérés között szinte elhanyagolható, valójában döntő jelentőségű lehet az edzésed szempontjából.

Okos futóórák

Nem vagy biztos benne, hogy egy okosórára vágysz értesítésekkel a telefonodról, vagy csak egy órára, amely mutatja az eredményeidet? Elsőként szabd meg a keretet, amit rászánnál. Természetesen egy okosóra jóval drágább és hogy jól működjön, szükséged van mellé egy okostelefonra is. Nézzük meg például a Garmin okosóráit: nyomonkövetik napi aktivitásod, az elégetett kalóriát, az alvásod minőségét és mennyiségét és sok egyebet. Nyilván, ezekre egyáltalán nincs szükséged, ha csak a futás és az edzés a cél, de én például nagyon szeretem ezeket a funkciókat. Emellett bármikor lecsatlakoztathatod a telefonodról és egy átlagos sportteszterként használhatod. Egy átlagos óra GPS funkcióval ellátva, de okos funkciók nélkül jóval egyszerűbb. csak tedd a csuklódra és van egy társad minden lefutott kilométerre, aki nem alszik veled. Előnyök? Kisebb esély, hogy techfüggővé válsz.

Sportteszterek, mérők és órák a Top4Runningnál

Egyáltalán miért van szükségem futóórára?

Leginkább, hogy megfeledkezhess a telefonodról. Hagyd otthon, hadd csörögjön amennyit csak akar, ameddig te futsz. A futás nagyszerű módja, hogy megtisztítsd az elmédet, a futóóra pedig segít abban, hogy élvezni is tudd és eközben a céljaid teljesülését is mérni tudd és ellenőrizhesd, akár csak utólag. 

A futás közben kapott információ nagyon fontos. Tisztán láthatod, hogy mennyit és milyen gyorsan futottál addig, hány kilométert tettél meg, milyen pulzusszámmal, és akár tudatja veled azt is, ha elértél egy Strava szegmenst.

Ha igazán komolyan veszed a futást, egy futóórának mindenképp a kívánságlistádon kell lennie a megfelelő cipő és ruházat után. Bízz bennem, nem fogod megbánni!

Élvezd az új órádat és a rengeteg nagyszerű megtett kilométert!

Iva Runs the World