Hogyan válaszd ki a tökéletes sportmelltartót?

Hogyan válaszd ki a tökéletes sportmelltartót?

2024.06.24. 10 perces olvasási idő

A sportmelltartó a legnagyobb fegyver a nők számára a sportban. Rendkívül fontos és erőteljes.

A sportmelltartók minden női sportruházat elengedhetetlen részét képezik. Nagy különbség van a klasszikus melltartó és a futásra tervezett melltartó között. Vess egy pillantást tippjeinkre, és találd meg a sporttevékenységekhez megfelelő melltartót, amelyben kényelmesen és magabiztosan fogod érezni magad!

A sportmelltartó fontossága

A női futók gyakran nehéz kihívással néznek szembe. A megfelelő sportmelltartó megtalálása nem könnyű, de ez egy elengedhetetlen sportruházati darab. A futás és más sportok hatása miatt a mellek folyamatosan mozognak és emelkednek. Ha nincs megfelelő támogatású melltartód, kényelmetlenséget, fájdalmat tapasztalhatsz, és akár hosszú távú egészségügyi problémák kockázatának is kiteheted magad. A jól illeszkedő sportmelltartó minimalizálja a mellmozgást, csökkenti a szalagok terhelését, elősegíti a jobb testtartást és végső soron növeli az önbizalmat!

Új sportmelltartót szeretnék

A sportmelltartó legfontosabb paraméterei

A nagyobb mellekhez illő sportmelltartó kiválasztásakor számos paramétert kell figyelembe venni az optimális támogatás és kényelem biztosítása érdekében. Ezek a következők:

1) A támogatás szintje

A sportmelltartó egyik legfontosabb jellemzője. A sportmelltartók támogatásuktól függően három kategóriába sorolhatók:

A nagyobb mellekhez magas támogatással vagy párnázott kosárral rendelkező sportmelltartó szükséges. Az ilyen típusok egyéni támogatást nyújtanak minden mellnek, csökkentve a kényelmetlen pattogást és a nem kívánt mozgást. Röviden, a melltartónak szilárdnak kell lennie, hogy a melleket a test közelében és egy helyen tartsa.

Új sportmelltartót szeretnék

2) Kerület és kosár méret

A pontos méretek elengedhetetlenek. A kerületnek szorosan, de kényelmesen át kell ölelnie a mellkasodat, míg a kosaraknak át kell ölelniük a melleket anélkül, hogy szétnyomnák őket. Ne feledd, hogy az egyes gyártók méretei kissé eltérhetnek és a klasszikus melltartó mérete szintén nem szabály, hanem útmutató. Azt állítják, hogy a megfelelő méret az, amelyben két ujjadat a pántok és a szegély alá tudod helyezni anélkül, hogy a melltartó lenyomná.

Könnyen megmérheted a pontos méretedet otthon. Hogyan kell ezt csinálni? Vedd elő a mérőszalagodat és mérd meg magadat!

  • Kerület (derék): mérd meg magadat a bordák körül, közvetlenül a mell alatt, lazán és kilélegezve. A pontosság érdekében a legjobb, ha mindkét kezedet lógni hagyod. Ha saját magad végzed a mérést, hagyd, hogy az egyik kezed lazán lógjon, míg a másik elvégzi a mérést.
  • Hossz a nyak körül. De mi a teteje? Ez a melled legteljesebb és legszembetűnőbb része. A mellnek ez a része lehet felül vagy alul - mindannyiunknál másképp van. Mérd meg a jobb melled legszembetűnőbb pontjától a nyakadon keresztül a bal melled legkiemelkedőbb pontjáig.

Íme egy táblázat! XS-től 2XL-ig terjedő méreteket találsz. A feketével jelölt méreteknél jó esély van arra, hogy ez a tökéletes méret a számodra. Ha a szürke méret jött be neked, javasoljuk, hogy azzal a mérettel kezdd, de előfordulhat, hogy kisebb vagy nagyobb méret is megfelel neked.

Velikosti sportovní podprsenky

3) Állítható pántok

Az állítható pántokkal ellátott sportmelltartók megkönnyítik az illeszkedés és a támogatás szintjének beállítását a nagyobb rugalmasság érdekében.

4) Légáteresztő képesség és nedvességelvezetés

Izzadni fogsz, amikor futsz, ez tény. Ezért érdemes funkcionális, nedvességelvezető anyagokból – a legtöbb esetben poliészter, elasztán vagy nylon keverékből – készült sportmelltartókat választani. Ezek lehetővé teszik, hogy a melltartó elvezesse az izzadságot, ahelyett, hogy beszívná.

5) Kompresszió

A nagyobb mellű nők számára népszerű választás az olyan melltartó, amely kombinálja a kompressziót (a mellmozgás minimalizálása érdekében) és a párnázott kosarakat (az egyes mellek külön megtámasztásához).

6) Széles alsó szegély

Néhány melltartónak van szegélye, másoknak nincs. Jelenléte további támogatást nyújt és segít a mellek súlyának egyenletesebb elosztásában. A hatékony szegély nem lehet szélesebb, mint 2,5 cm. Ez biztosítja a mellek megfelelő támogatását, valamint az általános kényelmet. Próbáld meg felemelni a karodat is - a szegélynek ideális esetben még mindig a helyén kell lennie, és nem szabad felcsúsznia.

Új sportmelltartót szeretnék

Hogyan válaszd ki a megfelelő sportmelltartót?

Ha hezitálsz, hogy melyik melltartót tedd a kosaradba, van néhány hasznos tippünk számodra.

  • Próbálj ki különböző stílusokat: az empirikus tapasztalat a legmegbízhatóbb módja annak, hogy megtaláld a LEGJOBB melltartót. Próbálj ki különböző stílusokat, támogatási típusokat, márkákat, és nézd meg, mi illik hozzád a legjobban és miben érzed jól magad futás közben. Ez az út meglehetősen hosszú lehet, de ne feledd, hogy az érzés, amikor megtalálod a megfelelőt, megéri!
  • Teszteld a támogatást. Megjegyzés: erről alább részletesebben is beszélünk!
  • Beszélj más női futókkal. Vannak barátnőid, kollégáid vagy ismerőseid a környékeden, akik szintén futnak? Kérdezd meg őket! Bevált tippeket kaphatsz a melltartókról és ki tudja, talán még a tiédet is megtalálod közöttük.

Csakúgy, mint a futócipők és ruhák, a sportmelltartók idővel elveszítik funkciójukat - rugalmasságukat és támogatásukat. A csere 12-15 havonta ajánlott, a kopás intenzitásától vagy a kopás jeleinek észlelésétől függően. Hosszú élettartamának meghosszabbítása érdekében kézzel mosd langyos vízben vagy mosógépben kímélő programon, legfeljebb 30 fokon.

Elegendő támogatás a sportmelltartótól

Ott van = minden sportmelltartó alapja. A támogatása. Bármennyire is nem hangzik romantikusnak, a siker kulcsa a következő képlet:

A sportod intenzitása + a melleid mérete = a melltartód támogatása

És mit jelent ez a gyakorlatban? Az optimális sportmelltartó méretét és a lehető legjobb támogatást a mellméret és a sport intenzitásának kombinációja határozza meg. Az áttekintést az alábbi táblázat tartalmazza:

Doporučené sportovní podprsenky podle sportu a velikosti prsou

Sportmelltartó magas támogatással

És végül egy gyors elégedettségi teszt! Válaszolj erre az 5 alapvető kérdésre:

  • A melltartó lefedi az egész mellet?
  • A mellek a helyükön maradnak sportolás közben?
  • A pántok csípnek, összenyomódnak vagy túl lazának érzed őket?
  • Funkcionális anyagot viselsz?
  • Tetszel magadnak a melltartóban?


Ha 5-ször válaszoltál igennel, akkor nagyon közel állsz a tökéletes sportmelltartó megtalálásához!