END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül Vásárolj most
7 gyakori kérdés a téli futásról

7 gyakori kérdés a téli futásról

2018.12.03. 7 perces olvasási idő

Az év lassan a végéhez közeledik és a kinti körülmények már közel sem idálisak a futáshoz. Hogyan maradjunk ritmusban a rideg téli hónapok alatt is?

7 gyakori kérdés a téli futásról

Az év lassan a végéhez közeledik és a kinti körülmények már közel sem idálisak a futáshoz. Hogyan maradjunk ritmusban a rideg téli hónapok alatt is?

A hőmérséklet már nagyon messze van a nyáriaktól, esik, fagy, később pedig megérkezik majd a hó is, közben pedig már kora délutántól sötétedni kezd. Sok futó egyszerűen feladjam a kérdés pedig adja magát, lehetséges-e futni ilyen körülmények között, illetve egészséges ez? Ebben a cikkben szakemberként megpróbálom megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket a téli futással kapcsolatban, valamint motiválni, hogy ne add fel akkor sem, amikor a körülmények már nem ideálisak - és így is tudd élvezni az edzést.

1) Hogyan éljük túl az alacsony hőmérsékletet?

A megfelelő ruházat alapvető ebben az évszakban. A hőmérséklet maximuma alig kerül 10 fok köré, reggel és este pedig 0 körül van, néhány héten belül pedig már ez is csak álomnak tűnik majd. És ne feledkezzünk meg a szélről, esőről, hóról. Sajnálom, egy póló már nem lesz elég. Az alapszabály az, hogy több vékony rétegre van szükség, nem pedig kevés vastagra. Segít a szabadabb mozgásban, és ha esetleg olyan szerencsés lennél, hogy meglátod a téli napot, mi több kicsit fel is melegít, akkor meg is tudsz szabadulni 1-2 rétegtől. Én ilyenkor hosszú nadrágot viselek egy alap kompressziós réteggel, hosszú ujjú pólót és egy mellényt, vagy széldzsekit. Fontos, hogy amikor kilépsz az utcára, egy kicsit még hidegnek érezd így is a felszerelésed, így futás közben nagy valószínűség szerint már kényelmes lesz. Ne feledd, a 10 fok körüli futás igazán ideális. A legtögg egyéni- és világrekord ezen a hőmérsékleten került megdöntésre, ez a legjobb az izmaidnak, így pedig az egész testednek és a teljesítményednek is.


2) Hogyan éljük túl a sötétséget?

A Nap már korán elhagyja a horizontot délután, így több hónapon keresztül az átlagos munkaidőben dolgozók csak hétvégéken és ünnepnapokon tudnak napfényben futni. Vegyél egy fejlámpát, így mindig látod, hogy hova lépsz és a sérüléseket is könnyebben elkerülheted. Látni rendkívül fontos, de még ennél is fontosabb látszódni (ha pedig úton futsz, akkor ráadásul kötelességed is). Mindenképp szerezz be fényvisszaverő elemekkel ellátott ruházatot, nadrágok, kabátok és felsők is találhatóak ilyenek számtalan stílusban.Én a Nike Flashpack kollekcióját használom már évek óta, és tényleg őszintén állítom, amellett, hogy jól áll, szó szerint életet menthet.


3) Mi legyen a cipőkkel, használhatom azt, amit nyáron?

Az utóbbi telek inkább szárazak voltak, ami jó a futáshoz. Amikor száraz az idő, simán viselheted a normál futócipődet. Nedvesebb időben viszont értékelni fogod, ha ehhez alkalmazkodik a cipőd is. Az utak a terepen pocsolyákká és sárrá változnak, és még ha városi futó vagy, akkor is juthat nem kevés a cipődbe. Ugyanakkor száraz időben is nagyon fázhat a lábad, ha 'ultra-légző' futócipőt használsz. Ez esetben én a Salomon cipőit ajánlom, amik híresen jó minőségűek és nagyon jól állják a téli idő kihívásait, valamint a keményebb terepet is. Ez alatt a cikk alatt több olyan cipőt is találsz, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak.


4) Megvan minden felszerelésem, nem látta valaki a motivációm?

Minde futó szembesül krízisekkel, amikor alkudozni kezdünk magunkkal - induljunk, vagy ne induljunk? Az ősz és a tél ilyenkor az ellenségünk, ahogy hazaérsz munkából, vagy suliból, már tuti sötét van, készítesz egy teát, vagy kávét, ledőlsz a kanapéra és máris superhuman feladatnak tűnik felállni és elindulni. Ezért is jó, ha van egy társad a futásban, akivel versenyezhettek és motiváltan tudjátak egymást tartani a téli időszakban. Ha pedig nem találsz magadnak társat, csatlakozz egy futóklubhoz. Pont egy olyanhoz, aminek én is tagja vagyok: ha csatlakozol valamelyik edzésünkhoz, láthatod, nincs olyan idő, amikor mi ne indulnánk el, megismerhetsz egy csomó jófej embert, akikkel megiszthatod örömeidet és küzdelmeidet is.


5) Barátokkal futni még elmegy, de mi van, ha hosszútávú motivációra van szükségem?

Ha egész télen valóban keményen akarsz edzeni, javaslom, hogy regisztrálj egy versenyre, amire majd valamikor tavasszal kerül sor, így például a RunTour versenyekre, amelyek áprilisban kezdődnek, ahol ráadásul különböző bónuszokat és kedvezményeket kapsz, ha még az év végéig regisztrálsz. Ha pedig rendesen fel akarsz készülni a versenyre, egész télen futnod kell. Nincs kifogás! A célba érkezés utolsó száz méterei pontosan meg fogják mutatni, hogy mennyire keményen dolgoztál a télen.


6)  Egészséges ez egyáltalán?

Ez egy igen gyakori kérdés, sokszor kapjuk meg. Leginkább azoktól, akik a kérdést felteszik tavasszal, nyáron és ősszel is... Ne izgulj, egyáltalán nincs okod aggodalomra. Alapvetően alkalmazkodik a szervezetünk a körülményekhez, de nyilván segítenünk is kell a megfelelő felszereléssel. A legrosszabb, ami ilyenkor történhet veled, hogy megfeledkezel a futásról, aztán teszel egy újévi fogadalmat és január elsején elindulsz a -10 fokban. Na az egészen biztos, hogy fájni fog. Bizonyosodj meg, hogy megfelelő a felszerelésed, kezdj lassan, nyújts rendesen és figyelj nagyon a bemelegítésre is. Ha pedig mégis elkapnál valamit, akkor csak óvatosan térj vissza az edzésekhez, lassabban és fokozatosabban, mint ahogyan azt nyáron tennéd.

Jak si zimní výběhy užít?


7) Hogyan élvezzük a téli futást?

A tél eleje csodás idő a futáshoz. Legalábbis számomra. A hőmérséklet még olyan 10 fok körül alakul és a futó útvonalakon egyre kevesebb és kevesebb emberrel találkozol, így teljesen kiélvezheted a futást. A természet lassan álomba borul és csodás képet mutat, így mindig legyen nálad telefon, vagy fényképező, örökítsd meg az ilyen csodás felfedezéseket. Mindig frissíts valami különlegessel, vagy felejthetetlennel, keress új utakat, vagy indíts örült rénszarvas hatást :).

Ha pedig az idő nem is túl kellemes, az érzés, amikor hazaérsz, egészen biztos az lesz, kényeztesd magad egy forró tusolással, meleg teával és légy büszke arra, hogy legyőzted az elemeket. 

Jan Přáda, az AC Start Karlovy Vary korábbi sprintere, jelenleg félmaraton és maraton futó,valamint a Prágai Egyetemi Klinika orvosa