END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül -- days --:--:-- Vásárolj most
Terepfutó tippek: Hogyan kezdj neki

Terepfutó tippek: Hogyan kezdj neki

2022.03.29. 4 perces olvasási idő

Az útmutató terepfutáshoz, amire szükséged van: Mire kell figyelnem? Valójában mi számít terepfutásnak? Milyen cipőre és felszerelésre van szükségem? Itt minden kérdésedre választ kapsz!

Lassan beköszönt a tavasz: kellemes hőmérséklet, napsugarak és a természet első színfoltjai arra ösztönöznek minket, hogy a szabadban fussunk. Egyre több futó fedezi fel magának a terepfutást. De vannak fenntartások is: "Nekem való a terepfutás?", "Képes vagyok rá egyáltalán az én állóképességemmel?", "Hogyan kell felkészülnöm rá?". Ezzel a blogbejegyzéssel ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni!

Hogyan kezdj neki a terepfutásnak

A legfontosabb dolog, amit tudnod kell: az idő és a sebesség másodlagos a terepfutásban. Szép kilátást keresel vagy csak élvezni akarod a pillanatot és a természetet? Akkor állj meg és élvezd!

Gallery

Előnye: Az országúti futással ellentétben, a terepfutásnál nincsenek összehasonlítási lehetőségek. Az emelkedők, a terepviszonyok és nehézségek különbözőek minden egyes terepfutásnál - az egyik 10km nem ugyanaz, mint egy másik 10km. 
Az egyenetlen terepen a speciális cipők használata nagyon hasznos. A terepfutó cipők csúszós felületeken és minden időjárási körülmény között is biztosítják a tapadást. A legnépszerűbb modellek közé tartozik az ASICS Trabuco Max, az Adidas Terrex, és a Nike Pegasus Trail amelyeket rendkívül kényelmes párnázás és különösen csúszásmentes talp jellemez. 

Válaszd ki itt a terepfutó cipődet!

Gallery

Mit jelent pontosan a terepfutás?

Először is, a "terep" nem jelent többet túrázásnál vagy túraútvonalnál. A terepfutás tehát a burkolatlan vagy csak enyhén burkolt, a természetben található utakon való futást jelenti. A terep nehézsége viszont nagyban változhat. A magashegyi futásoktól a folyó melletti ösvényeken át, a ház mögötti erdőig. 

Az aszfaltozatlan utakon való futás sokkal megerőltetőbb, mint az országúti futás és az izmok számára is ismeretlen lehet ez a terep az elején. Ezért a legjobb ha visszafogottan kezdünk a távolsággal és a tempóval. Míg az idő valóban másodlagos a terepfutás során, a haladó terepfutóknak, akik ismeretlen terepen futnak, szintén érdemes olyan futóórával futniuk, amely rendelkezik vissza a kezdőpontra funkcióval.

Válassz sportórát most!

Gallery

Egyes terepfutók szívesen használnak terepfutó botokat is a kifejezetten meredek és csúszós emelkedőkön. Ez ízlés kérdése, de mindenképpen hasznos lehet bizonyos terepeken. Ha hosszabb időt töltesz kint a terepen, akkor szintén jó ötlet lehet vizet és néhány gélt magaddal vinni. Ezek tárolására a legpraktikusabb megoldás egy terepfutó hátizsák.

Gallery

Jó szórakozást az első terepfutó kalandodhoz!