5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Okosórák és fitness-karkötők

Okosórák és fitness-karkötők

2020.04.27. 11 perces olvasási idő

Azok az idők, amikor az órák még csak az időt és a dátumot mutatták, rég elmúltak. Az okosórákkal és -karkötőkkel több információhoz juthatunk. Miket mutatnak meg, milyen infókat adnak a sportkarkötők és -órák?

Tudni, hogy hány lépést tettél meg a nap folyamán, hány kalóriát égettél el, mekkora a pulzusod, és monitorozni az alvásod - nemrég ezek még elképzelhetetlennek tűntek. Mára ezek már a mindennapok részei, és az okoskarkötők és okosórák még ennél is többet tudnak. Melyiket érdemes megvenni? Melyik a legjobb?

Hasznos segítség

Azok az idők, amikor az órák még csak az időt és a dátumot mutatták, rég elmúltak. Az okosórákkal és -karkötőkkel több információhoz juthatunk. Miket mutatnak meg, milyen infókat adnak a sportkarkötők és -órák?

 • Pedometer (megtett lépések és kilométerek)
 • Megmászott emeletek (vagy méterben számolt emelkedés)
 • Elégedett kalória
 • Pulzus
 • Mozgással töltött percek száma
 • Túlzott inaktivitás esetén értesítés (mozgásemlékeztető)
 • Mozgás kezdete és adatai (aktivitási formához igazodó információk, például átlagsebesség kiométerenként futásnál vagy megtett hosszok száma úszáskor)
 • Alvás tracker
 • Légnyomás
 • Iránytű
 • GPS
 • Értesítések (Bluetoothon keresztül, telefonnal párosítva értesítés küldhető az új üzenetekről, hívásokról, emailekről, stb.)
 • Számláló (edzés közben a sorozatok számlálására)

Az elérhető funkciók és információk márkától és típustól függően eltérhetnek.

Sportkarkötő vs. Okos fitness óra

A sporthoz köthető okoseszközök három nagy csoportra oszthatóak:

 • Sport órák – sportolók számára kifejlesztve, főleg sport funkciókkal rendelkezik (lépésszámláló, kilométer, kalória, útvonal, stb); az eszköz kijelzőjén jeleníti meg az információkat.
 • Okosórák – a Bluetooth vag Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően a sportfunkciónál több lehetőséget kínál (üzenetküldés, időjárás előrejelzés, stressz figyelés, légzés, stb.); az eszköz kijelzőjén jeleníti meg az információkat.
 • Fitness karkötők – ugyanazok a funkciók, mint az kosóráknál, de itt nincs kijelző (vagy csak egy minimális), és csak rögzítis az adatokat (minimális megjelenítéssel), amiket mobil vagy számítógépes applikáción keresztül lehet megjeleníteni.

Hogyan válassz sport órát?

Először is, gondold át, hogy milyen funkciókat fogsz használni. Főleg az aktivitásodat szeretnéd mérni, és figyelni az információkat edzés közben (aktuális pulzusszám, mozgás időtartama, elégetett kalória, stb)? Akkor válaszd a sportórát. Ha elég, hogy az eszköz méri a teljesítményedet, amit később szeretnl kielemezni, és jobban szereted a kisebb kiegészítőket, akkor a fitness karkötő a jó választás. Ha pedig szeretnéd kiélvezni a modern technológiát, nem csak az aktivitásmérésben, akkor az okosórák illenek hozzád. Természetesen az árak az elérhető funkciók szerint változnak. 

Ha úszáshoz is szeretnéd használni, vagy tusoláskor magadon tartani, mindenképpen vízálló eszközt válassz.

A legtöbb márka érintőképernyős órákat is kínál. Érdemes ezeket választani, mert sokkal egyszerűbb használni.

Választhatsz unisex, férfi vagy női fitness órákat. A sport karkötők általában unisexek, az órák viszont különböző színekben és designváltozatokban elérhetőek. Vannak elegáns órák, míg másokat inkább sportoláshoz terveztek. A mindennapi viselethez (ami ajánlott, mert közben is tudja gyűjteni az aktivitásadatokat, a lépészámot, elégetett kalóriákat), ha elegánsan jársz dolgozni, egy klasszikus óra jobban illik. Vagy választhatod a sportosabb design. Van olyan óra, aminek cserélhető a szíja, ami jól jön, ha szereted az öltözködésedhez szabni a kiegészítődet.

 

A  szíj hossza szintén nagyon fontos.  Ha az internetről rendelsz, pontosan mérd le a csuklódat a gyártó utasításainak megfelelően. Ha üzletben vásárolnál, ne félj megkérni az eladókat, hogy csomagolják ki a terméket, hogy fel tudd próbálni vásárlás előtt. Sok márka egyébként univerzális szíjjal dolgozik, amely bármilyen méretű csuklóra illeszthető.

Figyelj oda az akkumulátor élettartamára és teljesítményére is különösen, ha sokat utazol és nincs túl sok lehetőséged tölteni. Menj biztosra és a valós teljesítményt ellenőrizd, vagyis a használat közbeni akkumulátor használatot és használati időt töltés nélkül. 

Javasolt vélenményeket és leírásokat is olvasni a termékekről. Minden fajta okosórát viseltek már sokan korábban, akik meg is osztották véleményüket online, így elérhetőek a termékek előnyei és hátrányai egyaránt.

A legjobb fitness márkák

Fitness náramky

 

Band FitBit Charge 3 rendelkezik egy kisebb kijelzővel az alapvető információkkal. Vízálló és a lépések, kilométerek, kalória és alvás mellett egyéb tevékenységekre is beállíthatod. Külön funkciókkal rendelkezik a nők egészségének monitorozására. 

Garmin vivofit4 band - egy elegáns fitness karkötő színes kijelzővel, amely motivál, hogy egészségesen mozogj. A karkötő rögzíti a lépéseid számát, a megtett távolságot és jelzi, hogyan állsz az előre beállított céljaidhoz viszonyítva. Szintén láthatod a felhasznált energiát (kalória) és jelzi, ha valamivel túl sok időt töltesz (a munkahelyeden, a számítógép előtt, ülve) és bíztat a mozgásra.

A legjobb sportórák

Sportovní hodinky

Sport watch Garmin fenix5S Plus  Annak ellenére, hogy a fenix órák a Garmin kínálatának legsokoldalúbb darabjai és a csodás dizájnjukkal, gyorsan váltható szíjaikkal a mindennapi használatra is ajánlottak, tökéletes sportteszterek. Számos különböző profillal rendelkeznek különböző sporttevékenységekhez: futáshoz, kerékpározáshoz, úszáshoz, golfhoz, síeléshez, triatlonhoz, sétához, túrázáshoz, mászáshoz, evezéshez, fitnesszhez és erősítéshez is, térképekkel, érintés nélküli fizetéssel és zene lejátszással.

Garmin Forerunner 645 Music az egyik legkisebb sportóra a piacon. Egészen kíváló akkumulátor-idővel rendelkezik (okos módban akár egy hét, akár 12 óra tréning, folyamatos GPS használat mellett). A zene szerelmesei értékelni foglyák 4 gigás memóriáját, mellyel akár 500 számot is továbbíthatsz bloetoothon a vezeték nélküli fülhallgatódra. Ezen felül a Forerunner 635 optikai pulzusszámlálóval rendelkezik, valamint multisport kiegészítőkkel és a különböző sportok alapján elkülöníthető profilokkal.

A legjobb okosórák

Chytré hodinky

Az Apple Watch Series 5 GPS a legnagyobb elvárásokkal rendelkező felhasználókat is egészen biztosan kielégítik. Mindennel rendelkeznek, amire egy okosóra ma képes, így számos sport modullal, valamint a különböző aktivitások kezdetének és végének felismerésének képességével. Számos egyéb mellett alkalmasak zene lejátszására, ellenőrzik a levegő minőségét, elérhetőek rajta üzeneteid és hívásaid.

Válaszd ki a számodra legjobbat!

Top4Running Club tagnak lenni kifizetődő

Velünk mindig gyorsabb leszel. Csatlakozz a hűségprogramunkhoz és használd ki az előnyeit.

Csatlakozz a klubhoz