5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz

2:01:39

Ez az új világcsúcs, amelyet Eliud Kipchonge és a Nike VaporFly4% együtt érteke el a Berlin Marathonon.

Ami tegnap még őrültnek tűnt, ma már a valóság. Just do it.

Kis módosítással a Nike legendás szlogenjében, de ez volt, ami a kenyai futó, riói olimpiai bajnok Eliud Kipchonge fejében járt berlini futása alatt. Három iramfutója páncélja mögött vágott neki a 42 kilométeres futásnak, és hamar egyértelművé vált, hogy történelmi one-man-show szemtanúi lehetünk.

Titkolt küldetése volt a Nike Breaking2 projektjének szárnyai alatt áttörni az elérhetetlennek tűnő 2 órás csúcsot. Tavaly, az olasz monzai versenypályán Eliud már nagyon közel járt egy különleges próbálkozás alkalmával, mindösszesen 25 másodperccel lemaradva az álomhatárról. Mivel nem átlagos körülmények között teljesített (tempó futói folyamatosan cserélődtek) és mivel nem hivatalos verseny volt, így a hihetetlen idő nem lett hivatalos rekordként rögzítve. Mindezeket követően volt lehetősége Eliud Kipchongénak, hogy hivatalosan is a világ leggyorsabb hosszútávfutójává válljon Berlinben műlt héten. 

Az utolsó iramfutó

Kipchonge olyan hihetetlen iramot diktált, hogy az utolsó iramfutóját már a 25. kilométeren lehagyta, így a verseny második fele már csak róla szólt, valamint a mágikus cipőiről, amiért már sorok kígyóznak világszerte. A Nike VaporFly 4%, mely különlegesen Eliud szükségletei alapján készült új, ultrakönnyű és légző Flyknit felsőrésszel, elképesztő 2:01:39-es idővel repítette Eliud-ot a finisvonalon keresztük. Az idő több, mint egy perccel jobb, mint a korábbi rekord, melyet Eliud honfitársa, Dennis Kimmett állított be 2014-ben.

A két óra alatti marathon már nem is tűnik olyan messzinek, igaz?

Nos, Kipchoge és a Nike egészen biztosan így gondolja és már türelmetlenül várjuk, hogy újra nekilássanak annak, hogy a hihetetlen határait versenyhelyzetben is feszegessék. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy nagyszerű futó show-t láthatunk tőlük a jövőben is.

Jan Krýsl, Top4Running; fotó Martin Flousek