5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz

Mit viselj futáshoz ősszel?

A nap még süt, de már nem annyira. A szél fúj, de még nem annyira, hogy sál kelljen. Akkor mit viseljünk ilyen kiszámíthatatlan időjárásban futáshoz? 

Podzimní běh

Csináld okosan, kombináld a rétegeket. Sok márka kínál olyan alsó rétegeket, amiket könnyen kombinálhatsz nem csak télen, de az átmeneti időszakban is. Még hasznosak lehetnek a nyári darabok, ne akold őket messzire. Nézz ki az ablakon, kövesd az időjárásjelentést, és ne felejtsd el a szabályt, miszerint "a jelenlegi hőmérséklet +10°C” (ennyinek fogod érezni futás közben).

Menjünk darabonként, tetőtől talpig.

Még nem jött el a téli sapkák ideje, de egy sál vagy fejpánt jól jöhet kora reggel. Tartogasd a gyapjúból készült darabokat télre, most válassz valami könnyebbet, ami elvezeti az izzadságot, és fedi a fejbőrödet.

És szerezz be egy nyakmelegítőt, hogy védd a nyakadat.

És most következzen a valószínűleg legnehezebb rész - a felsőtest.

A hosszú ujjú pólók kiváló megoldást jelentenek, és általában ennyi elég is. Ha ennél is hidegebb lesz, akkor vegyél rá még egy pólt, például azt, amit a Vltava Run-on kapsz: kényelmes, elég hosszú, és extra réteget biztosít. És mivel fehér, könnyű észrevenni, és a láthatóság fontos szempont. 😉

Amikor pedig igazán hideg van, válassz egy könnyebb melegítőfelsőt, az alá egy pólót vagy egy alápólót, ideálisan egy kompressziós modellt. Fontos, hogy megfelelő melegítőfelsőt válassz! Néhány olyan okos, hogy semmit nem kell alá felvenned (nőként azért egy melltartót nem árt). Ezek a melegítőfelsők a leghatékonyabbak, mert sok extra réteget kiváltanak, melegen tartanak, és szabadon mozoghatsz bennük.

A harmadik réteg, amivel védheted a derekadat, az a mellény.

És ne feledkezzünk meg a vékony, vízálló dzsekiről, hogy esőben és szélben is védd magad. Amikor nincs szükséged rá, a derekadra is kötheted futás közben. 

 Podzimní běh

Alsótest

Itt számos lehetséges kombináció létezik. Még vannak olyan napok, amikor viselhetsz shortot, egy hosszú szárú kompressziós zoknival, de pár hét, és a térdeid nagyon fognak fázni. 😊 Akkor már érdemes  ¾-es vagy ⅞-os futónadrágokat viselned, ezt is hosszú szárú zoknival, amikor már olyan az idő, hogy védenéd a vádlidat. És végül viselhetsz hosszúnadrágot is, lábra simulós vagy lazább változatban. Ne feledkezz meg a bokádról, azt is takaró zoknit viselj. 

Cipő

Ne maradj le a nyárban, válts olyan cipőre, ami biztonságot nyújt esős időben is. A  Nike Shield vagy az Asics Lite-Show szuper választás.

Podzimní běh

A felszerelés is fontos az őszi futásoknál, de ne felejtsd ki a megfelelő edzési rituálékat sem:

Futás után mindig menj be a melegbe, és otthon végezd el a nyújtást, ne a hideg, szeles utcán.

Légy mindig látható! Egyre korábban sötétedik, ezért fontos, hogy tudasd mindenkivel, hogy te ott vagy és futsz. Viselj fényvisszaverő- és világító elemeket magadon! 

Szerezz be egy fejlámpát, hogy mindig lásd, hova lépsz, elkerülve egy esést.

Lassíts le, fuss többet, és legyél erősebb tavaszra. Az ősz és a tél kiváló alkalom, hogy erősíts, és ne a gyorsasággal foglalkozz!

A megfelelő C-vitamin bevitel segít meghosszabbítani a futószezonodat 😊

 

Ne felejtsd el követni az Instagram oldalunkat, ahol új tippeket is megtudhatsz!

Élvezd a futást!