END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül Vásárolj most

Megmarad a két órás határ a London Marathonon? A Nike bemutatja a legújabb futócipőit, FlyPrint 3D technológiával

Április 22-én, vasárnap a London Marathonon ismét újabb próbát tesznek többen, hogy a maratoni távot két óra alatt teljesítsék. Ezen az alkalmon mutatkozik be a Nike Zoom VaporFly !%, amely 3D nyomtatással készült felső résszel rendelkezik, mely az olyan futóknak segít céljaik teljesítésében, mint Eliud Kipchonge. Ugyanezt a cipőt viseli majd a híres futó, Mo Farah is.

Az olvasztott thermoplasztik polyuretánból készült rácsok használatával készült FlyPrint 3D technológia 11 grammal könnyebbé tette a cipőket és növelte a légzőképességét, valamint az illeszkedést és az energiavisszanyerést. Ugyanakkor a fő cél az volt a tervezés során, hogy a felsű rész nedvességtartó tulajdonságán javítsanak, amely Eliud visszajelzései alapján az egyik legjelentősebb probléma volt 2017-ben a Berlin Marathon nedves pályáján. Emellett a 16-szor gyorsabb előállítási folyamatnak köszönhetően a tervezők rugalmasan tudnak az újabb prototípusok változásaihoz alkalmazkodni.

A Breaking2 projektben a Nike Vaporfly 4%, valamint az Elite voltak a kulcsmodellek, melynek során 2017-ben, Monzában kísérletet tettek a marathoni futás két órás csúcsának megdöntésére. Az eseményen Eliud Kipchoge a valaha volt leggyorsabb marathont futotta a három profi futó közül. A cipőik ultrakönnyű és puha Nike ZoomX habbal rendelkeztek a jobb érzékelésért, a szénszálas telitalp és a sarok nagyobbítás az Achilles-ínak feszülését ellensúlyozta, míg az aerodinamikailag tökéletesített forma a nagyobb sebesség elérését segítette. A tervezés során a legfontosabb szempont az volt, hogy a futó energiája a lehető legjobban hasznosuljon, ennek eredményeképpen akár 85%-os energiavisszanyerési arányt értek el. Nem véletlen, hogy az említett cipők azóta is dominálnak a marathoni futók között a világ minden táján.

Eliud Kipchonge folytatta a Breaking2 projektet, de egyelőre nem sikerült a Denniss Kimett által a 2017-es Berlin Marathonon felállított csúcsot megdönteni.  Ettől függetlenül a projekt alapvető fontossággal bírt a VaporFly modell további fejlesztése erédekében. Eliud visszajelzése alapján, miszerint nedves körülmények között lehetetlen volt a cipőben rejlő teljes potenciált kihozni, a Nike kifejlesztette a 3D FlyPrint technológiát. A technológia még jobb légzést és szellőzést tett lehetővé, teljes mértékben alkalmozkodó formával, miközben az eredeti, Kipchoge által viselt cipőkhöz képest 11 grammal könnyebbek lettek. Ugyanakkor az elkészítése is sokkal gyorsabb lett (közel 16-szor gyorsabban készül el így egy pár) lehetővé tette a tervezők számára, hogy rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a változtatásokhoz, valamint, hogy egyéb prototípusokat is tesztelni tudjanak.

Mi a Nike FlyPrint?

A cipő felső része készül a FlyPrint 3D technológia alkalmazásával. Egymástól független, hőre táguló poliuretán rétégek kerültek egymásra helyezésre, ezzel olyan, kockázott struktúrát létrehozva, melynek köszönhetően a cipő tökéletesen illeszkedik a futó lábára már az első használatkor is. A kockázott struktúrában minden egyes rétegnek megvan a saját szerepe: stabilitást, támaszt, valamint jobb légzést biztosítanak, jobb légáramlást tesznek lehetővé, valamint csökkentik a cipő súlyát. A technológia szinte teljesen megszűnteti a szálak közötti ellenállást, megszűntetve ezzel a klasszikus, szőtt struktúrák fő problémáját, ahol az egyes elemek folyamatosan kapcsolatban álltak és hatottak egymásra.

A dizájn

A tervezők számára a következő feladat az volt, hogy egy teljesen új kinézetet adjanak a modellnek. Számos színösszetétel kipróbálása után került kiválasztásra az az effekt, amely Eliud természetes edzéskörnyezetére emlékeztet Kenyában, ahol a zöld háttér előtt a vörös agyag dominál. Ezek a színek együttesen képviselik a természet és a technológiai fejlődés közösségét.

Air Zoom Alphafly NEXT% 2
nike
Air Zoom Alphafly NEXT% 2
nike
Air Zoom Maxfly
nike
Új
ZOOM JA FLY 3
nike
ZoomX Vaporfly Next% 3
nike
Új
ZoomX Vaporfly Next% 2
nike
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Új
Invincible 3
nike
Új
Air Zoom Maxfly
nike
Air Zoom Victory Racing Shoe
nike
ZoomX Dragonfly
nike
ZoomX Dragonfly Bowerman Track Club
nike
Előző
Következő