MID SEASON SALE - Spórolj akár 60%-ot kiválasztott termékeken VÁSÁROLJ MOST
Joggingolás vs. futás. Mi a különbség köztük?

Joggingolás vs. futás. Mi a különbség köztük?

2023.02.01. 8 perces olvasási idő

A joggingolás nem csak a futás új és "modern" elnevezése. Mi a joggingolás és mikor futsz valójában? Tudd meg a Top4Running-on!

Joggingolás és futás. Két nagyon hasonló, mégis különböző fizikai tevékenység. Ismerd meg a különbségeket, az előnyöket és azt, hogy kiknek valóak.

Joggingolás vagy Indián futás

A mai futóvilágban egyre gyakrabban használják a jogging kifejezést. Ez azt jelenti, hogy a könnyű tempójú futást gyaloglással váltogatjuk. Az A pontból B pontba való eljutás e módja az indiánoktól ered, ezért valószínűleg hallottad már az indián futás elnevezést, ahogyan általában nevezik.

Mik a joggingolás előnyei?

A joggingolás aerob tevékenység és alacsony vagy közepes intenzitású. Nagyszerű eszköz a fizikai kondíció és az állóképesség fejlesztéséhez, valamint a fogyáshoz és a zsírégetéshez, mivel növeli az általános kalóriafelhasználást. Nagyon rugalmas, mert csak rajtad múlik, hogy milyen távot futsz és milyen távot sétálsz. Előre felállíthatsz egy tervet, például 1 perc kocogás / 1 perc séta, de követheted a saját érzéseidet is. További előnye, hogy nem kell aggódnod az útvonal szintemelkedése miatt és nem kell semmilyen számot mérned, mint például az idő, kilométer vagy átlagtempó. Csak vedd fel a futócipődet és fuss!

Kinek való a joggingolás?

 • Kezdőknek - A joggingolás segít megtalálni a saját egészséges kapcsolatodat a futással a kezdetekkor. Fokozatosan elkezded beépíteni a "jogging futásokat" a napi rutinodba és a tested elkezd hozzászokni a fizikai aktivitáshoz. Ha nem viszed túlzásba az elején, akkor elkerülheted a túledzést, lesz helyed elsajátítani a futótechnikádat és nem fogsz stresszelni az idő vagy a kilométerek miatt.
 • Túlsúlyos emberek számára - A futás nagy nyomást gyakorol a mozgásszervekre és a túlsúlyos embereknél sokkal nagyobb a fájdalom kockázata. Ráadásul a rossz futótechnika visszafordíthatatlan károkat okozhat az ízületekben, inakban és szalagokban, ezért kezdd lassan a joggingolást. Javasoljuk, hogy konzultálj egy szakemberrel, például fizioterapeutával vagy futóedzővel, aki értékes tanácsokat adhat neked, mielőtt elkezded.
 • Futóknak sérülés vagy betegség után - Ha betegség után térsz vissza a futáshoz vagy esetleg egészségügyi komplikációk hátráltattak, kezdd joggingolással és fokozatosan térj vissza a sérülés vagy betegség előtti tempódhoz. Vigyázz, a kapkodás még több fájdalomhoz vagy visszaeséshez vezethet.

Asics_Gel-Nimbus_25

Mit jelent a futás?

A futás folyamatos és megszakítás nélküli, tempós tevékenység. A futó nyomon követi a megtett távolságot, a tempót vagy a teljes időt. Ezután elemzi az adatokat és statisztikákat, például egy sportórában vagy futónaplót vezet. A futó többféle edzéstípust és intenzitást is váltogat, például tempófutásokat, intervallumokat, hosszú futásokat, emelkedő- vagy lépcsőfutásokat, amelyek során az erőnlétet is edzi. Vannak, akik a rövid és gyors távokat, míg mások a hosszú, kitartó útvonalakat részesítik előnyben. Röviden, a futók az élvezeten kívül konkrét céllal is futnak, például egy verseny lefutása vagy az egyéni legjobbjuk javítása érdekében.

A futás és előnyei

A futás fő előnye a joggingolással szemben a viszonylag magas intenzitás, amely növeli vagy nagyon jó fizikai állapotban tartja az embert. Egy másik pozitívum az edzések változatossága. A futás nemcsak fizikai állóképességre, hanem mentális állóképességre = fegyelemre is megtanít. Ha valaki futóversenyre készül, valószínűleg követi az edzéstervet, erőnléti edzéseket végez, alaposan regenerálódik és kiegyensúlyozottan táplálkozik, hogy a verseny napján maximális teljesítményt nyújtson.

Mikor váltsunk joggingolásról futásra?

Vagy kinek alkalmas a futás? Valószínűleg nem akarod hallani ezt az elcsépelt kijelentést, de nem tehetünk róla - a futásra való átállás egyéni kérdés és nagyban függ a szubjektív érzéseidtől. De három alapvető dologra kell összpontosítani:

 • A testednek hozzászokottnak kell lennie a fizikai megterheléshez - Nem jelenthet gondot, hogy 30-40 percig egyenletes tempóban, megállás nélkül fuss.
 • Egészségügyi komplikációktól mentesnek kell lenned - Nincsenek ízületi fájdalmak vagy túlzott légzés.
 • Fokozatosan térj át a futásra - Hallgass a testedre és ha szükséges, csökkentsd az intenzitást. Váltogathatod a joggingolást és a futást és játszhatsz a tempóval!

Běhání_vs_jogging

Mi a közös a joggingolásban és a futásban?

Bár minden tevékenységet másképp közelítünk meg, van néhány közös előnyük, amit az életünkbe hoznak:

 • A fizikai állapot javítása
 • Pozitív hatás a szív- és érrendszerre és a szívműködésre
 • Az általános egészség, vitalitás és állóképesség javítása
 • Jó eszközök a súlycsökkentésre
 • A természetben való tartózkodás pozitív hatással van a (gyakran stresszes) elmére

Akár joggingolsz, akár futsz, a mozgás élvezete a legfontosabb. Nem számít, hogy egy versenyre edzel vagy szórakozásból futsz - a lényeg, hogy találd meg az OKODAT és ragaszkodj hozzá!