5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Jóga, jógatípusok és felszerelések

Jóga, jógatípusok és felszerelések

2020.04.09. 10 perces olvasási idő

A jógát bárki gyakorolhatja. Hogyan kezdjünk hozzá, hogyan válasszuk ki a nekünk legjobbat és hogyan ne vesszünk el a terminusok között. Ebből a cikkből most mindent megtudhatsz.

Mi a jóga?

A jóga a pszichoszomatikus gyakorlatok rendszere, melyek a gyakorlatok fizikai és spirituális aspektusait gyúrják egybe. Sok kezdő először a fizikai oldallal ismerkedik meg, de a jóga valójában a test és a légzés, a légzés és a szellem összekötéséről, végső sorban pedig szellemi határaink kitágításáról szól. A jóga filozófiája a hamis ego leküzdése, kitörés a fizikai testben való létezés függőségéből, mely e gondolkodásmód szerint a szenvedés forrása. Ilyen formában a mentális megelégedést és kiteljesedést szolgálja.

Az első találkozás az ilyen jellegű gyakorlatokkal biztosan újszerű élmény lesz, hiszen nem az ismétlések, a súlyok megtartása lesz a fontos. Minden arról szól, hogy jól érezd magad, hogy megtaláld az egyensúlyt a jólét és a nyugodt elme között. Hogyan is képzeljük el e gyakorlatokat? A jógának több típusa van, a leggyakoribbakat alább találod részletezve.

Joga

Milyen típusai vannak a jógának?

Hatha jóga

Ezt gyakorolják a legtöbben, segít a felépülésben, valamint terápiás hatása is van. A légzés tudatos menedzseléséről, valamint az egyéni aszanák (testpozíciók) megtartásáról szól. Segít a stressz, valamint a fizikai- és mentális blokkok oldásában. Szintén elősegíti a belső szerveink, valamint emésztésünk egészséges működését. Kezdők, valamint a legnagyobb tömeg számára általánosan ajánlott.

Gyakran látni embereket nehézkes pozíciókban. A hatha jóga nagyban javítja az izmok és ínak rugalmasságát, mobilitását (ahogyan más jógatípusok is), mely más erősítések és sportok esetében is fontos lehet. Minden a rendszeresen és helyesen végzett gyakorlatokon múlik. 

Vinyasa jóga

A jóga egy dinamikusabb formája. Ebben az esetben nem az aszanák kitartására koncentrálunk, hanem sokkal inkább a légzések hullámainak folytonosságára. Belégzés-láb, kilégzés-kéz, ezt gyakran fogod hallani vinyasa órákon. Folyamként, folyamatosságként, flowként értelemzehtő, a pozíciók szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Aktívabb és fizikailag fittebb egyének számára ajánlott, akiknek már van tapasztalata a hatha jógával, valamint az alap aszanákkal.

Ashtanga jóga

Fizikailag az egyik legtöbbet igénylő jógatípus. Hasonít a vinyasahoz, de a pozíciók ismétlődnek. Meg kell erősítenem azonban itt is, nem az a fontos, hogy hányszor csinálsz meg egy-egy gyakorlatot, valamint milyen gyorsasággal. Minden egyes gyakorlat jól felépített, tanult, a légzés ritmusához alkalmazkodik, hogy a szellem kiegyensúlyozott lehessen (hasonlóan a meditációhoz).

Kundalini jóga

Könnyen egyeztethető mindennapi gyakorlatokkal, edzéssel. Ez a típus tisztán definiált ismétléseket, pozíciókat tartalmaz, de mind szolgál valami különlegessel. Minden egyes problémára, betegségre, vágyra tartogat egy-egy felállást. Könnyán variálható, tökéletes azoknak, akik gyors és kézzel fogható eredményre vágynak.

joga

 

Ezzel végeztünk a tradícionális jógaformák alaptípusaival. Így jutunk el a jóga modern értelmezéseihez, melyekkel népszerűségük okán egyre több és több teremben és stúdióban találkozhats.

Power jóga

Fejleszti a test erejét és rugalmasságát, jóval inkább annak fizikai aspektusai koncentrálva. A medence-környékére, valamint az alap stabilizáló rendszereire is koncentrálva erősíti a gerinc környékét, valamint a test egészét. Itt sem maradhat el a gyakorlatok és a légzés összekötése, mely minden jógatípus gyakorlása közben alapvető fontosságú.

Hormonális jóga

Hatha és kundalani jóga gyakorlatok ismétlései 30 percen keresztül, mely segíti a hormonok termelését és harmóniába helyezését. A menopauza, a PMS  (premenstruációs szindróma) tüneteit enyhíthetiA set of hatha and kundalini yoga exercises lasting 30 minutes to help produce and harmonize hormones. It can eliminate unpleasant symptoms of menopause, PMS (premenstrual syndrome), de használható a meddőség kiegészítő kezelésére is. 

Bikram jóga

Jógagyakorlatok 90 percen keresztül egy 42 fokosra fűtött helyiségben. Sorrendben 26 hatha jóga pozíció, melyek folyamatosan váltják egymást (ebben különbözik a 'forró jógától', melyben ezt a szabályszerűséget nem tartják, az órák rövidebbek és a pozíciók a trénertül függően váltakoznak). Gyakran olvashatsz a bikram jóga kapcsán garantált fogyásról, toxinoktól való megszabadulástól. Ugyanakkor ezeket az eredményeket hosszú távon még semmilyen tanulmány nem bizonyította. A meleg hatására természetesen sokkal inkább izzadsz, de ez nincs hatással a felhasznált energiára ("elégetett kalória"), a toxinokat pedig az egészséges emésztőrendszer megfelelően tudja kezelni. Én személyesen így ezt a jógatípust sok tekintetben megkérdőjelezem és nem ajánlom olyanoknak, akik még kevésbé fittek és felkészültek, vagy nem teljesen egészségesek.

joga

A bikram jógát leszámítva minden alap jógatípus gyakorolható otthon (ha esetleg rendelkezel szaunával, még az is), így nincs szükséged egy stúdióra, hogy nekikezdj. Csak kezdj hozzá és gyakorolj, rengeteg videót találsz a neten. 

Természetesen számos más jógatípussal is találkozhatsz. A ritkábbak közül én például szívesen ajánlom a meztelen jógát (azt hiszem ezt nem kell részleteznem), mely bár őrülten hangzik, de az önbizalom, az önismeret növelésére, a testképed erősítésére kiváló. Természetesen ezt otthon, a saját nyugalmadban gyakorold. Szintén ajánlom kipróbálni az arcjógát, mely az arc izmait lazítja, nyújta, nyugtatja, segítve ezzel az arcbőr egészségesen tartását, regenerálódását, megfiatalítását, tisztulását.

joga

Hozzákezdhetek? Mire van szükségem hozzá?

A jógát bárki gyakorolhatja, kortől, nemtől, vallástól, fizikai adottságoktól, bármilyen beállítottságtól függetlenül - és ajánljuk is, hogy gyakorolja mindenki :). Akár terhes nők is, külön rájuk szabott gyakorlatokkal. Csak válaszd ki a neked leginkább megfelelő jógatípust, keress egy videót ls már kezdhetsz is otthon gyakorolni.

A legjobb, ha naponta legalább 15-30 percet rá tudsz szánni. Nyugtasd meg az elméd előtte, hangolódj rá, akár egy pörgős nap reggelén, vagy este lazításképpen. A rendszeres jógázás a nyugodt testet és elmét szolgálja.

A gyakorlatokhoz javaslom, hogy szerezz be egy  minőségi matracot, mely nem csúszik sem a parkettán, sem linóleumon, kövön, vagy éppen szőnyegen. A jógát általában mezítláb gyakorolják, vagy valamilyen speciális zokniban, cipőben, továbbra is azt szem előtt ttartva, hogy biztos legyen a tapadás. Válassz egy számodra kényelmes ruhát, lehet akár laza is, de fontos, hogy ne zavarjon a mozgásokban. A lényeg, hogy jól érezd magad, ezt mindig tartsd szem előtt a gyakorlatok közben.

 

Top4Running Club tagnak lenni kifizetődő

Velünk mindig gyorsabb leszel. Csatlakozz a hűségprogramunkhoz és használd ki az előnyeit.

Csatlakozz a klubhoz