RUN THE SALE: Kedvezmény -25 %-tól minden kijelölt termékre Vásárolj most
Izomhúzódás vs. izomszakadás: okok, kezelés és visszatérés a futáshoz

Izomhúzódás vs. izomszakadás: okok, kezelés és visszatérés a futáshoz

2023.07.12. 11 perces olvasási idő

Egy izomhúzódás vagy izomszakadás minden futó rémálma. Melyek az izomsérülések leggyakoribb okai, hogyan néz ki a hatékony kezelés, és mennyi időbe telik, amíg újra futni tudunk?

A futók leggyakoribb izomsérülései a combizomhúzódás vagy -szakadás és a vádliizomhúzódás vagy -szakadás.

Az izomsérülések okai

Az emberi test izmai izomrostokból állnak, amelyek állandó izomtónusnak, azaz feszültségnek vannak kitéve. Akár futsz, akár erőnléti edzést végzel, akár étkezel. Minden helyzetben más a feszültség. Ha ez a rostfeszültség túllépi a maximális határértéket, az izom túlságosan összehúzódik vagy megfeszül, és sérülés következik be. Az alábbiak a leggyakoribb okok:

 • Hosszú távú izomtúlterhelés és fáradtság  
 • Nem megfelelő izomterhelés (egyes izomcsoportok túlterheltek, mások legyengültek)
 • Az izomfájdalom alulértékelése  
 • Elégtelen bemelegítés edzés vagy futás előtt
 • Ásványi anyaghiány
 • Rossz regenerálódás

Izomhúzódás vs. izomszakadás

Fájdalom, duzzanat és képtelenség folytatni egy tevékenységet. Az izomsérülések sajnos gyakoriak a sportolóknál, de normál tevékenységek, például séta vagy alvás közben is előfordulhatnak. Mi a különbség az izomhúzódás, -szakadás és a teljes izomszakadás között?

1) Izomhúzódás

Húzódás esetén az izomrostok megfeszülnek, és túlzott feszültséget okoznak, amit fájdalom kísér. Aztán jön a visszahúzódás és a merevség. Ezt követően néhány napig még érezheted a feszültséget az érintett területen, és tanácsos a fizikai aktivitást körülbelül egy hétig korlátozni, amíg a feszültség teljesen elmúlik. Ez azonban nem súlyos sérülés.

2) Izomszakadás

Az izomszakadás vagy teljes szakadás súlyosabb és fájdalmasabb, mint a húzódás. Az izomrostok a rugalmassági határon túl megnyúlnak, és kisebb-nagyobb szakadások keletkeznek. A rostok és az egész izom teljes elszakadása is előfordulhat. Ezt hívják szakadásnak. Azonnal éles fájdalom jelentkezik a sérülés helyén és a futás folytatása nem lehetséges. Fontos, hogy a fájó területet a lehető legkevesebbet mozgasd és manipuláld ebben az időszakban. Egy idő után duzzanat, vérömleny, merevség vagy fájdalom jelentkezhet érintés hatására. A leggyakoribb okok a hosszan tartó túlterhelés, a fáradtság vagy az elégtelen regenerálódás.

Nike_trénink_běh

A comb- és vádliizmok sérülésének kockázata

Ezek azok az izomcsoportok, amelyek futás közben a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Futás közben mindkét izomcsoport, a négyfejű combizom és a vádli, folyamatosan és együtt dolgozik - akár emelkedőn, akár lejtőn, akár sík terepen. Ezért ezek vannak a legnagyobb sérülésveszélynek kitéve. Ha egy rost elszakad, az elsősorban fájdalmat és egyéb kellemetlenségeket okoz. Mi a teendő ilyen esetben?

A comb- és vádliizmok szakadása: kezelés

A comb- vagy vádliizom szakadása nagy hatással van egy futó életére. Ezen izmok mérete miatt a kezelés átlagosan 4-6 hétig tart. A pontos eljárást és időtartamot azonban az orvos határozza meg, aki röntgenfelvétel vagy ultrahangvizsgálat segítségével állapítja meg a sérülés súlyosságát és kiterjedését. A kezelés pihenésből áll. Az emberi test zseniális és képes újjáépíteni és meggyógyítani a szakadt izomrostokat. Ebben a pillanatban a sportolók és a futók számára a legnehezebb a diagnózissal való megbékélés. Az izmok gyógyulásához elengedhetetlen a nyugalom és az idő.

Hogyan lehet felgyorsítani az izmok gyógyulását?

A kezelés fő pontjai a pihenés, az izom gyógyulására szánt idő és a korai rehabilitáció. Ha segíteni szeretnéd a kezelést, más támogató eszközöket is bevonhatsz:

 • A végtag jegelése és felemelése - Ha a láb meg van dagadva. Csak 15-20 percig jegeld és naponta többször ismételd meg.
 • Lökéshullám- és mágnesterápia - Fájdalommentes módszerek, amelyek helyreállítják a sejtek és az új szövetek képződését, és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot.
 • Kinesiotape - Népszerű szalagok a futók és sportolók körében. Segítenek enyhíteni az izomfeszültséget és a fájdalmat, javítják a stabilitást és elősegítik a fizioterápia hatását is.
 • Kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étrend - A gyógyulási folyamat során a szervezetnek sok energiára van szüksége. Koncentrálj az összes makrotápanyag - fehérjék, szénhidrátok, zsírok és sok víz - bevitelére.
 • Elegendő vitamin - a D- és C-vitamin, a magnézium, a kalcium, a jó minőségű halolaj és a kurkuma hatékony.
 • Minőségi alvás - Alvás közben a testnek elég helye van a regenerációhoz és a sejtek megújulásához.
 • Gélek és kenőcsök - Az érintett területet meleg kenőcsökkel kenheted vagy gyengéden masszírozhatod.

Maga a megelőzés is nagyon fontos. Az izomhúzódás vagy -szakadás általában valamilyen elhanyagolt múltbeli tevékenység eredménye. Ez lehet például túlterhelés, izomgyengeség, fáradtság vagy izomegyensúlyhiány.

Zranění_svalu_rehabilitace_fyzioterapie

Sérülés utáni regeneráció és rehabilitáció

A nyugalmi állapot után a rehabilitáció és a végtag fokozatos terhelése következik. A végtag mozgáskorlátozottsága és inaktivitása a mozgékonyság romlását és az izomtömeg csökkenését okozza. Ezért összpontosíts a meggyengült izomrészek erősítésére és a helyes mozgásminták helyreállítására. Egy gyógytornász vagy ortopéd sebész mindenben segíthet. Fontos, hogy ne becsüljük alá a rehabilitációt, ne siettessük, szisztematikusan eddzünk, és támogassuk jó alvással, étrenddel és vitaminokkal.

Házi gyógymódok izomsérülésekre

Ha házi gyógymódokat szeretnél kipróbálni, akkor ezeket izomgörcsök vagy izomhúzódások esetén ajánljuk. A szakadás súlyos sérülés, és ha nem kezelik megfelelően, az a jövőben krónikus problémákhoz vezethet. A házi gyógymódok szerint a fájó izmokat szilvapálinkával vagy levendulaolajjal dörzsölheted be. Hatásuk közé tartozik a fájdalomcsillapítás vagy a gyógyulás felgyorsítása.

Visszatérés a futáshoz sérülés után

Biztosan kíváncsi vagy, mikor lesz lehetséges a futócipőbe való visszatérésed. Készülj fel a fizikai, de a szellemi munkára is sok türelemmel. A korai szakaszban a futás helyett az izmok regenerálódására összpontosíts. A legyengült izmoknak fokozatosan kell újra hozzászokniuk a terheléshez. Iktass be szisztematikus erőnléti edzést, mobilitási gyakorlatokat, és az alapvető mozgásminták - járás, állás, ülés, stb. - helyreállítását. Röviden, az erő + stabilitás + mobilitás és az izom fokozatos terhelésének hármasát. Javasoljuk, hogy konzultálj gyógytornásszal, edzővel és orvossal. Ha túlzásba viszed a kezdést, a sérülés sokkal súlyosabb formában térhet vissza.

A sérülések életünk kellemetlen szakaszát jelentik, de minden fájdalom ellenére vannak pozitívumai is. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően megtanulhatsz figyelni a testedre, regenerálódni, valamint okosan és tudatosan edzeni.

Nézd meg a többi futócikkünket: