RUN THE SALE: Kedvezmény -25 %-tól minden kijelölt termékre Vásárolj most
Hogyan kell mosni és ápolni a funkcionális ruházatot?

Hogyan kell mosni és ápolni a funkcionális ruházatot?

2023.02.03. 9 perces olvasási idő

Hogyan kell mosni és ápolni a funkcionális ruhákat, hogy azok funkcionálisan tartósak és hosszú életűek legyenek? Olvasd el Top4Running tippjeinket!

Befejezed a futást, leveszed az izzadt ruháidat, bedobod a mosógépbe és bekapcsolod az első programot, amit meglátsz. Egyszerű és világos! Vagy nem? Ez nem vonatkozik a funkcionális ruházatra. Finom szálakat, membránokat és modern technologiákat tartalmaz, amelyek a helytelen mosáskor tönkremennek és a ruhák elveszítik funkcionalitásukat, amit semmiképpen sem szeretnél. Olvasd el, hogyan ápold megfelelően a funkcionális ruháidat!

Funkcionális ruházati anyagok

 • Szintetikus anyagok - poliészter, poliamid, polipropilén
 • Természetes anyagok - merinó gyapjú, bambusz szálak.

A szintetikus anyagok jelentik az olcsóbb megoldást, de télen nem melegítenek annyira, és tevékenység után büdösebbek (inkább meleg napokra alkalmasak). A természetes anyagok drágábbak, de hideg időben megtartják a hőt és képesek elnyelni az izzadságból származó szagokat (hideg napokra alkalmasabbak).

Férfi ruházat Női ruházat

Jak_prát_funkční_prádlo

10 szabály, amelyet a funkcionális ruhák mosásakor be kell tartani:

 • A helyes mosási hőmérsékletre vonatkozóan mindig kövesd a termék címkéjén található utasításokat. Tényleg mindig. Mindig!
 • Ha lehetőséged van rá, válaszd a "sportruházat" vagy "kültéri" programot a mosógépen.
 • Ha nem, válassz rövid, gyapjú vagy puha ruhákhoz való programot - mindig a címkén feltüntetett hőmérséklethez igazítva.
 • Válogasd a szennyest színes / fehér ruhák szerint.
 • Zárd be az összes cipzárt a szálak védelme érdekében és fordítsd ki a ruhákat.
 • Először is, nedvesítsd be a koszos ruháidat - Az akadályversenyek nagyszerűek! De aki valaha is mosott már utánuk, az felismeri, hogy ez az utolsó hozzáadott akadály. Mielőtt a ruhákat a mosógépbe tennéd, áztasd be őket langyos vízbe, amelybe egy kis funkcionális ruhákhoz való gélt keversz és hagyd őket legalább egy órán át ázni.
 • Ne mosd gyakran a funkcionális ruhákat , mert elveszítik a funkcionalitásukat - a pólókat,futódzsekiket és nadrágokat csak kézzel mossuk ki edzés után és hagyjuk megszáradni. Mindig mosd ki az alsóneműdet, mert az baktériumokat és még több izzadtságot rejt magában.
 • Ne használj fehérítőt, öblítőt vagy klasszikus mosóport - Ezek a termékek tönkreteszik a szálakat, és a ruhák elveszítik funkcionális tulajdonságaikat.
 • A kimosott ruhákat ne szárítsd szárítógépben, hanem hagyd őket szabadon száradni szobahőmérsékleten vagy enyhén hideg szobában.
 • Ne vasald a száraz ruhákat.

Milyen termékeket használjunk a funkcionális ruhákhoz?

A sportruházat mosásához célszerű speciális, funkcionális ruhákhoz való mosógélt vásárolni, amely kíméletes a membránokhoz és az anyagokhoz. Megfelelő mosógélek például:

 • Atsko Sport Wash - Alkalmas funkcionális ruhákhoz, gyapjúhoz és tollakhoz. Helyreállítja a szöveteket és membránokat, és hozzájárul a hosszabb élettartamhoz. Eltávolítja a foltokat és szagtalanítja a ruhákat. Növényi eredetű alapanyagból készül és öblítéskor teljesen lemosható - nem hagy maradványokat a ruhán és nem áll fenn a kiütések kialakulásának veszélye a testen.
 • Granders Performance Wash - Nagyon kíméletes és hatékony termék, alkalmas minden típusú funkcionális és membránnal ellátott ruházatra.

ÓVAKODJ AZ ÖBLÍTŐTŐL - Az öblítőszer funkciója, hogy lágyítsa és illatosítsa a ruhákat. A funkcionális ruházat esetében a használata szükségtelen, sőt nem kívánatos. Az öblítő a membránokba burkolja a szálakat, tönkreteszi azokat és a ruhák elveszítik funkcionalitásukat.

Jak_prát_funkční_oblečení

Merinó gyapjú - csoda vagy haszontalan?

Ez egy rendkívül finom gyapjú, amelyet a Merino nevű házi juhról neveztek el. Termelése főként Ausztráliában és Új-Zélandon folyik. A futás világában nagyon népszerű és egyre többen nyúlnak hozzá - nemcsak a futók, hanem a turisták vagy a télen a természetbe vagy a hegyekbe kirándulók is. Fő előnyei a következők:

 • Vékony, puha és nagyon kellemes
 • Melegen tartja a tested, de nem fogsz belefőni
 • Tökéletesen elnyeli a szagokat és az izzadságot
 • Antibakteriális - nem szükséges kimosni minden tevékenység után
 • Természetes anyagból készült #biofriendly

A merinó gyapjú remek barát a hideg időben, ezért nyugodt lelkiismerettel ajánljuk! Egyeseket talán elriaszt a magasabb ár, de még mindig érdemes befektetni egy merinó darabba. Széleskörűen felhasználható (futás, síelés, túrázás, gyaloglás, kirándulások a hegyekbe) és ha megfelelően vigyázol rá, sokáig kitart, és a befektetésed biztosan megtérül!

Hogyan kell gondoskodni a merinóról?

 • Mindig olvasd el a termék címkéjén található utasításokat.
 • A mosást a "hullám" programon (30 - 40 °C) végezd és állítsd a sebességet a minimumra (maximum 800 fordulat/perc).
 • Az összes előny megőrzése érdekében válassz merinóhoz való terméket - például lanolinos termékeket (gyengéd olajjal a merinó szálakra).Használhatod az Atsko Sport Wash-t is, amely természetes és mesterséges anyagokhoz egyaránt alkalmas.
 • Ha kézzel mosod, hagyd langyos vízben, tisztítószerrel, körülbelül egy órán át. Ami még fontos - ne csavard ki! A varrások megsérülhetnek.
 • Mosás után hagyd a ruhákat szabadon száradni. Ne használd a szárítót és ne vasald őket.

Top4Running Tipp: Bármilyen más gyapjúból és természetes anyagokból készült funkcionális ruházatot mindig moss úgy, mint a merinót. A természetes anyagok mindig "gyapjú" mosóprogramot és speciális mosószereket igényelnek.

Merino ruházat

A funkcionális ruházatnak számos típusa és technológiája létezik.De minden funkcionális ruhadarab tartalmaz membránokat. Mit biztosítanak? A funkcionális és sportruházat membránjai biztosítják a funkcionalitást és a kényelmet a fizikai aktivitás során. Alapvetően:

Elengedik az izzadtságot - nem fogsz beleizzadni.
Megakadályozzák a külső nedvesség bejutását - nem fogsz átázni.

Találj inspirációt a funkcionális darabokban és élvezz minden futást: