END OF SEASON SALE! Válassz több, mint 4700 termék közül Vásárolj most

Hogyan erősítsd a lábizmaidat a Nike Free segítségével

Paul Schmidt-Hellinger a Charité Sports Medicine orvosa és az egyik leggyorsabb maratonfutó Németországban. A Top4Running szakértőjeként elmagyarázza a legfontosabb tudnivalókat a lábadban található izmokról.

Nike Free

Amikor mezítláb futunk, sokkal intenzívebben használjuk a lábizmainkat, mint ha cipőben futnánk. Egy megfelelő edzéstervvel a mezítlábas futás mellett elkerülhetjük a sérüléseket és gyorsabbá is válhatunk.

A klasszikus futócipők kemények, védik a lábat a túlzott megfeszüléstől, így a lábizmaid nem dolgoznak annyira, és megállhatnak a fejlődésben. A lábboltozat, ami természetes kipárnázásként is funkcionál, beeshet, laposabb lábboltozatot és túlterhelést eredményezve, ezáltal ez gyakran a deformáció okozta sérüléshez vezet. A futók könnyen hozzászoknak a pronációs cipőkhöz. Ha mindig csak stabil tartású cipőt viselsz, és a lábad folyamatosan ki van támasztva és párnázva, erős felfüggesztéssel, a teljesítményed stagnálhat, könnyen megsérülhetsz és frusztrálttá válsz. Ez a plusz tartás és segítség jól jöhet a lábadnak ha született, vagy túlsúly miatt kialakult lábproblémával élsz, de a nem megfelelően fejlesztett lábizmok problémáját nem fogja megoldani. Az erre kitalált, az ortopéd orvosok által előírt feladatok pedig általában unalmasak, ezért a legtöbben elhagyják ezek elvégzését.

Emlékszem, gyerekként tilos volt mezítláb szaladgálnunk, nehogy megcsípjen egy darázs vagy felfázzunk. Szerencsére én legalább a strandröplabda edzéseim alatt dolgoztam ezeken az izmokon az akkori sport egyesületemben.

Amikor én voltam fiatal, az ezredforduló környékén, még nem nagyon foglalkoztak ezzel a problémával. Amikor a lapos versenycipők bejöttek, azt a sportolók lábfeje és a vádlija is megszenvedte. És ha valaki erőltette benne a futást, megsérülhetett. Én 2003-ban, a szezon végén belső sípcsonti stressz szindrómától szenvedtem, ami sok kezdő futót elér az első versenyek után; ha nem foglalkozol vele megfelelően, akár évekig is eltarthat. Szerencsére én akkor a Balti-tengerhez mentem nyaralni, és élveztem a "természetes gyógymódot" - hideg tengervíz, napsütés, és futás a tengerparton.

Profi futóként ez az élmény sarkallt arra, hogy többet dolgozzak a lábfejemben lévő izmokon. Az első gyakorlat, amit elkezdtem, az a lábgimnasztika volt a szaunában.

Nike Free

Amikor elsőéves orvoshallgató voltam (2004-ben), és kezdtem megismerkedni az anatómiával, akkor jött ki az első Nike Free. Azóta sokakat foglalkoztatott ez a téma. Az elmúlt 22 évben aktívan sportoltam, gyűjtöttem a tapasztalatot és mélyítettem a tudásomat. Amikor Berlinbe költöztem, és ismert lettem futó körökben, a Nike felvette velem a kapcsolatot, hogy kikérje a véleményemet. A Nike Free-t pedig már 15 éve fejlesztik, tesztelik, hogy mindig egyre jobb legyen. 

A mezítlábas futás növelheti az izmok méretét és erejét a lábakban. Általánosságban a jobb izomkoordináció segíti a földetéréskori becsapódó hatás elvezetését és az energia visszanyerését ellendüléskor. Ha Nike Free futócipőt viselsz az edzéseid alatt, közel kerülhetsz a mezítlábas futás élményéhez.

Milyen a Nike Free 2019?

Az asszimetrikus talpnak köszönhetően az új Nike Free még jobban igazodik a lábformádhoz, hogy ugyanúgy tudjanak elrugaszkodni, mint mezítláb. Az új Nike Free RN futócipővel a Nike 26%-kal több rugalmasságot ígér az előző modellhez képest; a középtalpig érő rugalmas barázdáknak köszönhetően. Szerintem ezek a barázdák az új Nike Free RN futócipőn még jobban követik a láb anatómiáját. A külsőtalp különleges formája pedig segít a lábízületeknek elvezetini a nyomást azáltal, hogy több helyet hagy erre.

Nike Free

Ez a megoldás magával hozza a formát, és pont ez motiválta a designereket a cipő megalkotásakor - hogy a Nike Free egy edzőeszköz legyen és a természetes mozgást helyezze előtérbe. A Nike Free cipőben a gyakorlatiasság keveredik az anatómiai tervezéssel. Már észrevehetted, hogy én odavagyok ezért a cipőért - mert annyira különleges a megjelenése! :)

El kell ismernem, hogy a Nike jó abban, hogy kiválóan működő, jól kinéző, trendalkotó termékeket tervez. És egy ilyen trendet szívesen képviselek.

Az erős lábizmok segítenek elkerülni a sérüléseket és gyorsabban futni. Mezítlábas futásnál lassan érdemes kezdeni, hogy a lábaid hozzászkjanak a megváltozott körülményekhez, a különböző típusú megfeszüléshez.

Én jelenleg az első edzési szakasznál tartok, tehát a Nike Free futócipőmben járok dolgozni. Utána rövid távokat fogok benne futni, mint bemelegítésnél, hogy hozzászokjanak a lábaim a cipőhöz. A Nike-nál figyelnek az igényekre, ezért megalkottak egy edzéstervet a Nike Free futócipőhöz, amit lejjebb görgetve megtalálsz. 

A Nike Free-t nem elsődleges futócipőnek tervezték. Futáshoz érdemes több cipőt tartanod, és ezek közül legyen egy a Nike Free. Ez a cipő akár a mindennapjaid része is lehet; annyira kényelmes benne a járás, és használhatod a mindennapos "futóedzéseid" során, amikor a buszt vagy a metrót akarod elérni munkába menet. Így a hétvégi futók egész héten dolgozhatnak az izmaik fejlesztésén, azok pedig, akik nem igazán futnak, elkezdhetik a napi első 100-300 méterüket ebben a cipőben. De tartsd szem előtt, ne legyen egyszerre túl sok!

Itt az említett edzésterv, hogy hozzászoktasd a lábad az új fajta terheléshez:

Nike Free

Dr. Paul Schmidt-Hellinger

Free Run 5.0
nike
Új
Free Run 5.0 M
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0
nike
Új
Free Run 5.0
nike
Új
Free Run 5.0 W
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0 Next Nature Women s Road Running Shoes
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0
nike
Fenntarthatóság
FREE RN 5.0 NEXT NATURE
nike
Fenntarthatóság
Free Run 5.0 M
nike
Fenntarthatóság
Előző
Következő