5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Gyakorlatok erősítő szalagokkal

Gyakorlatok erősítő szalagokkal

2020.04.22. 6 perces olvasási idő

Milyen típusok léteznek és mire használhatóak?

Egyra gyakrabban találkozhatunk edzőtermekben egy kupac színes gumikötéllel, karikával, vagy szalaggal. Néha felakasztva, néha csak egy poros dobozban, néha bordásfalhoz rögzítve, de alig látok olyanokat, akik használják - és főleg olyat, akik megfelelően használják őket. Mindenki a súlyzókhoz ragaszkodik, esélyt sem adva ezeknek a remek old school eszközöknek. Úgy döntöttem, bemutatom nektek ezeket az erősítő szalagokat, melyek elérhetőek a piacon, hogy te is megismerhesd jobban őket.

Személy szerint nem javaslom, hogy csak ezekre építsd az edzéseidet, de kiegészítésként kiválóak, kiemelkedő a szerepük a rehabilitációban és igazán jól tudnak jönni utazáskor, vagy éppen otthoni edzéshez. Optimális terhelést viszont tényleg csak hozzáadott súlyok mellett tudsz elérni.

Odporové gumy

Mik azok erősítő szalagok és miért van szükséged rájuk?

Az erősítő szalagok segítséget nyújtanak a gyakorlataidhoz, vagy éppen a rehabilitációhoz, melyek a súlyokhoz hasonlóan ellenállást tanusítanak, melyet le kell tudnod győzni. Az ellenállás mértéke a szalag anyagától, valamint vastagságától függ.

Előnyök:

  • Viszonylag olcsóak
  • Tárolás - kiválóak utazáshoz, vagy otthoni edzéshez, könnyen szállíthatóak
  • Széleskörű felhasználás - izmok aktiválása, nehéz súlyos edzésekhez kiegészítés, javítja a mozgékonyságot, valamit kezdők számára is remek bevezetés
  • Nagyon alacsony a sérülések kockázata

Az erősítő gumiszalagok típusai

Erősítő gumiszalagok

Ennek a típusnak a legszélesebb körű a felhasználása. Gyakorlatilag a tested bármely részén használhatod. Tökéletes eszközök bemelegítéshez erősítő gyakorlatok előtt, mivel imitálni tudod a későbbi mozgásokat, terheléseket, így hozzászoktatva a terheléshez az izmaidat, megelőzve ezzel a sérüléseket. 
Vastagságtól és anyagtól függően több típusból tudsz választani, gyakran csomagban árulják őket. Az áruk sokszor igen kedvező.

Odporové gumy

Gumi karikák

Mind tudjuk milyen kiválóak húzódkodásokhoz. Vastagságuk alapján választhatsz, hogy milyen nehézséggel (ellenállással) akarod használni őket, segítenek abban is, hogy a megfelelő technikát elsajátítsd. Válassz egyre kisebb ellenállást, míg végül eljutsz arra szintre, hogy a használatuk nélkül is biztonságosan, jó technikával tudod megcsinálni a gyakorlatokat. A gumi karikák a drágább kiegészítők közé tartoznak.

Szalagok markolattal

Ezek a kiegészítők a felső test erősítésére alkalmasak, különösen a kisebb izomcsoportok esetén, mint a bicepsz, vagy a tricepsz. Helyettesíteni tudják azokat az eszközöket, gépeket, melyek csigával működnek.

_Gumové obruče

Karikák

_Gumy s úchyty

Szalagok markolattal

 

A Slingshot

Ez a speciális erősítő is az ellenálló szalagok egyik típusa. Egyes felső testet erősítő gyakorlatok kiegészítésére szolgál, padon, támasztékon (kitolásokhoz), vagy súlyzókkal. Alsóbb pozíciokhoz támasztékot ad, mellyel akár 10-15%-kal több súlyt tudsz megmozgatni, így segít nagyobb izomcsoportok erősítésében. Az eredeti Slingshotok csak amerikából rendelhetőek és nagyobb összegbe kerülnek, de hidd el, megérik.

Derék-karikák / derék szalagok / rövid erősítő szalagok

Végül a kedvenceim. Egy széles karika, amely többféle anyagból készülhet, gumiból, vagy éppen rostos felépítésű anyagból, vagy ezek valamilyen keverékeként. Legtöbbször az alsó test erősítésére használják őket. Kiválóan használhatók bemelegítéshez, erősítő tréninghez (guggolásokhoz például), de az edzés végi nyújtásokhoz is, például egy hosszú lábnap végén.

_Slingshot

Slingshot

_Hip band

Derék szalag // Hip band

 

Lucie

Top4Running Club tagnak lenni kifizetődő

Velünk mindig gyorsabb leszel. Csatlakozz a hűségprogramunkhoz és használd ki az előnyeit.

Csatlakozz a klubhoz