5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Futás a terhesség alatt - Hogyan kezeljük a futást és milyen szabályokat kövessünk?

Futás a terhesség alatt - Hogyan kezeljük a futást és milyen szabályokat kövessünk?

2022.05.10. 9 perces olvasási idő

A terhesség nem feltétlenül jelenti azt, hogy abba kell hagynia a futást. A fizikai aktivitás megfelelő mennyiségben és formában jót tesz az egészségnek. Hogyan kombináljuk a pozitív terhességi tesztet és a futócipőt?

Hogyan befolyásolhatja a futás a terhességet?

A terhesség minden nő számára különböző. Ezért nem helyénvaló olyan tanácsokat adni, hogy "mi a legjobb". Ha lelkes futó vagy, semmiképpen sem kell feladnod a futást. Másrészt, nem jó a terhesség alatt túllépni az egyéni rekordokat vagy elkezdeni a futást, ha a szervezeted nincs hozzászokva. Az egyes trimeszterekkel részletesen foglalkozunk, de ez a két alapvető tény a terhesség egészére vonatkozik:

 • Mindent egyeztess nőgyógyásszal/orvossal - A rendszeres vizsgálatok és egészségügyi konzultációk elengedhetetlenek a terhesség alatt. Beszéld meg az orvosoddal a fizikai aktivitási lehetőségeket. Milyen mozgásformákat javasol az orvos?
 • Hallgass a testedre - Ha az orvos zöld utat adott, akkor a józan ész lép működésbe. A test minden alkalommal egyértelmű jeleket küld. Figyelj rájuk és használd őket az előnyödre. Ha van energiád és vágyad a mozgásra, menj és mozogj. Ha fáradtnak érzed magad, pihenj. És ami a legfontosabb, ne a terhességed előtti futóidőkre vagy más számokra koncentrálj. A futás öröm!

Futás az első trimeszterben 

Az első trimeszter tele van orvosi vizsgálatokkal. Ez a terhesség legkockázatosabb része is és gyakran jár kellemetlen hányingerrel, nagyfokú fáradtsággal vagy mellfájdalommal. Ebben az esetben célszerű a testedre hallgatni. Ha a terhesség okozta változások nem korlátoznak téged, akkor gond nélkül futhatsz. Próbáld meg 140 ütés/perc alatt tartani a pulzusszámodat, ne erőltesd meg magad, és igyál elegendő vizet. Ellenkező esetben hagyd magad pihenni és nyerd vissza a szükséges energiát.

Top4Running TIPP: A terhesség kezdetén a nők mellei elkezdenek megnagyobbodni és ez a futás közbeni érzést is befolyásolhatja. Szerezz be egy kiváló minőségű, erős támogatással rendelkező sportmelltartót, amely kényelmet és magabiztosságot biztosít számodra.

adidas_dámské_běžecké_boty

Futás a második trimeszterben

A második trimeszterben ideális esetben megszűnik a hányinger és a fájdalom. A növekvő has azonban más változásokkal is jár - a test súlypontja előrébb kerül, ami az első pillanatokban szokatlan lehet számodra. Légy óvatos futás közben és szereld fel magad ezzel a futó kombóval:

 • Párnázott futócipő - Cipő = az egészséges futás alapja. A terhesség alatt még fontosabb felszerelés, mint korábban. Fektess be egy minőségi női futócipőbe, amely elnyeli az ütéseket és védi az ízületeket.
 • Kismama leggings - A növekvő pocak számára kialakított helynek köszönhetően a mozgás sokkal kényelmesebb.
 • Támogató terhességi öv - A helyes testtartás támogatására, a hát tehermentesítésére, a medencefenék izmaira nehezedő nyomás csökkentésére vagy a hasfal erősítésére szolgál. A második vagy harmadik trimeszterben sétákhoz vagy mindennapos viselethez is használhatod.

Próbálj meg főként sík utakon futni és a kemény utat cseréld le puha felületre, például erdőre, rétre, földútra vagy atlétikai pályára. A puha felület kevésbé terheli az ízületeket és kíméletesebb a növekvő pocak számára.

Futás a harmadik trimeszterben

Elővigyázatosság mindenek előtt - a harmadik trimeszterben való futásról van szó. Ha az egészségi állapotod és energiaszinted lehetővé teszi, fuss nagyon könnyű tempóban és lehetőleg partnerrel, aki komplikációk esetén segíteni tud neked. Ha nem, akkor semmit ne erőltess. De próbálj meg "kényelmes mozgásban" maradni. Az állandó ülés vagy fekvés nem egészséges. Ha a futás nem tesz jót, helyettesítsd természetjárással, jógával, úszással vagy nyújtással.

těhotenství_protahování

A terhesség alatti futás veszélyei

Bizonyos esetekben a terhesség alatti futás nem kívánatos vagy akár veszélyes is lehet a nő és a gyermek számára. Milyen kellemetlen szövődmények léphetnek fel?

 • Légzési problémák és képtelenség a légzés megnyugtatására
 • Hüvelyi vérzés
 • Összehúzódás
 • Szédülés érzése
 • Fejfájás
 • Mellkasi fájdalmak
 • Izom- és ízületi fájdalom

Ha ezek a figyelmeztető jelek megjelennek, állj meg és ne folytasd a futást. Azonnal beszéld meg ezeket a szövődményeket az orvossal, aki javaslatot tesz a következő lépésekre. 

Félmaraton / maraton a terhesség alatt. Igen vagy nem?

Tervezel félmaratont vagy maratont futni a terhességed alatt? Helyénvaló a lefutása? Néhány egyedi esetben ez lehetséges, de az orvosok szerint veszélyesnek számít. Egy intenzív teljesítmény, például egy maraton vagy félmaraton során a test túlmelegszik, és a test belsejében nyomásváltozások vannak, amelyek problémákat okozhatnak a baba számára. A nyugalom érdekében javasoljuk, hogy halaszd el a versenyt a következő alkalomra. A szekrényben várnak majd a futóruhák és a szülés után sokkal jobban fogsz teljesíteni, mint a terhesség alatt, kockázatok nélkül. És a legnagyobb rajongód - a babád - is várni fog rád a célban!

Mikor kezdjünk el futni szülés után?

A szülés után időbe telik, amíg megszokod az anyasággal járó új szokásokat és rutinokat. Adj magadnak legalább hat hetet az akklimatizálódásra és a szülés utáni sebek gyógyulására. Kezdd lassan, ne erőltesd meg magad, és mindenről konzultálj orvossal, hogy biztosra menj.

Mint látható, a terhesség alatt nem szükséges lemondani a futócipőről. Hallgass az orvos utasításaira és a testedre, és élvezz minden egyes kilométert, amit a tested fut vagy gyalogol. Fizikai, mentális és egészségügyi szempontból is tanácsos aktívnak lenni.

 Terhességi kilométerek? Szereld fel magad a Top4Running-gal!