Futás a futópadon: előnyök, hátrányok és milyen típusú futásra alkalmas?

Futás a futópadon: előnyök, hátrányok és milyen típusú futásra alkalmas?

2022.03.27. 7 perces olvasási idő

A futópados futás manapság nagyon alulértékelt, de határozottan sok lehetőséget kínál. Íme az előnye és hátránya, valamint az, hogy milyen típusú futóedzésekre alkalmas.

Egy fontos mondat kezdésként - minden ember más és különböző preferenciái, céljai vannak, és ettől függ, hogy milyen típusú futást részesít előnyben. Lehetetlen megmondani, hogy a futópadon való futás jobb vagy rosszabb, mint a természetben való futás. Találd meg velünk a kompromisszumot és az egyensúlyt ezen világok között!

A futópadon való futás előnyei

1) Sík felület

A futópadon sík és viszonylag puha felületen futsz, ami jó, ellentétben a kültéri városi utakkal. Az aszfalton az ütések sokkal nagyobbak és ezzel együtt megnövekedett nyomás nehezedik az ízületekre, szalagokra és inakra.

2) Futás minden időben

Nem állíthat meg hideg, eső vagy hó. Nem kell megfelelő téli ruházatra vagy vízálló cipőre gondolnod. Csak menj a futópadra és kezdődhet az edzés!

3) Az otthoni futás lehetősége

Manapság, talán a Covid utáni korszakban, egyre népszerűbb az otthoni futópad. Könnyű és hordozható és bármikor futhatsz rajta, miközben a kedvenc tévéműsorodat nézed. Sok fajta létezik, ezért először nézz meg néhány futópadról szóló véleményt és válassz egyet, amely megfelel az igényeidnek!

4) Nagyszerű a gyorsasági edzéshez

A futópad ideális partner a gyorsasági edzésekhez, például intervallumokhoz vagy tempófutásokhoz. Csak állítsd be a megfelelő edzésprogramot és ne aggódj semmi más miatt. Csak magadra és a sebességedre koncentrálhatsz és nem kell olyan környezeti tényezőkkel foglalkoznod, mint a változó felületek, gyalogosok, kerékpárosok vagy autók.

5) Egy pár cipő elég

Egy pár minőségi futócipő mindenképpen elegendő a futópados futáshoz. A kültéri futással ellentétben, ahol különböző felületekkel kell megküzdened és ennek megfelelően kell módosítanod a lábbelidet - az országúti futócipők ideálisak aszfalthoz, a terepcipők pedig tökéletesek terepfutáshoz, agresszív tapadással, hogy megtartsanak az egyenetlen, csúszós és sziklás felületeken. Vannak olyan cipők is, amelyekben biztonságosan futhatsz az országúton és terepen is.

Top4Running Tipp: Nézd meg az 5 legjobb cipőt a futópados futáshoz. Futópadokat szinte minden edzőteremben találsz, ezért válassz könnyű, légáteresztő cipőt a futópados futáshoz, amely jól illeszkedik a lábadhoz, és amelyben erősítő edzést is végezhetsz. A népszerű kollekciók az adidas Ultraboost és a Nike Pegasus.

adidas_Ultraboost_running_shoes

A futópados futás hátrányai

1) A szabadban való tartózkodás hiánya

A friss levegő és a természetből származó energia hiánya az egyik legnagyobb hátrány. Próbáld meg kombinálni a futópados futásokat a természetjárással, legalább napsütéses napokon, hogy D-vitaminhoz és a TERMÉSZET vitaminjához juthass.

2) Sztereotípia lehet

Sokáig tudsz futni a szabadban, de a futópadon néhány perc után belefáradsz a futásba és már nem élvezed? Ez a statikus környezet miatt van. Próbáld meg változtatni a sebességet és az emelkedést miközben a futópadon futsz és hallgasd kedvenc lejátszási listádat vagy podcastodat. Sok futópadnak van egy képernyője is, amely szimulálja a természeti környezetet - hegyeket, erdőket, réteket.

3) Fizetni kell érte

A futópados futásnál nincs szimpla "cipő és futás". Gyakran el kell vezetned az edzőterembe, ami magában foglalja a szállítási és belépési költségeket. Szerezz be egy kedvezményes belépőt az edzőterembe, ami csökkentheti a költségeket. De ne feledd - ez egy befektetés magadba és az egészségedbe. Ha élvezed, mindenképpen megéri.

Nike_running_shoes

Lehet-e fogyni futópados futással?

A futópados futás az egyik olyan fizikai tevékenység, amely növeli a teljes kalóriafelhasználást. Ha a kalóriafelhasználás magasabb, mint a kalóriabevitel - fogyni fogsz. A futópadon való futás jelentősen segíthet a fogyásban. Az elégetett energia az edzés hosszától és intenzitásától függ. Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a futópados edzést?

  • Fuss úgy, ahogy kint, használd a karodat és lélegezz megfelelően
  • Állíts be egy enyhe emelkedést a légellenállás növelése érdekében
  • Magas emelkedőkön lassíts le és szimuláld a felfelé sétálást- ez erősíti a farizmokat és a lábakat

Akár a futópad szerelmese vagy, akár a szabadban való futás rajongója, úgy gondoljuk, hogy mindkét világ legjobb részeit bemutattuk neked. Légy változatos és próbálj kilépni a rutinból. Adj esélyt az új futásoknak, talán felfedezed rejtett lehetőségeidet!

Szerelkezz fel futóedzésre a Top4Running segítségével!

Férfi Női