Vízálló cipők - Válaszd ki kedvencedet és eddz bármikor! Vásárolj most
Futás 40 fölött: Hogyan kezdjünk neki és mire figyeljünk?

Futás 40 fölött: Hogyan kezdjünk neki és mire figyeljünk?

2023.01.16. 9 perces olvasási idő

Azt mondják, a kor csak egy szám. Szeress bele a futásba akár 40 éves kor felett is. Hogyan kezdjünk el futni, mi a különleges a középkorúságban és milyen lehetséges kockázatokra kell figyelni?

Mi a jó a futásban? Csak jó cipő, idő és kedv kell a mozgáshoz. 40, de 50 év is szép és kalandos kor. Sokan szeretnek új dolgokat kipróbálni ebben az időszakban. A futás az egyik ilyen!

Futás 40 fölött és annak sajátosságai

A rendszeres mozgás nagyon fontos a test és az elme megfelelő működéséhez. Igen, még 40 felett is! Ennek azonban megvannak a maga sajátosságai. Fontold meg őket az első indulás előtt:

1) Aktuális egészségi állapot

Ezek lehetnek aktuális diagnózisok, például krónikus vagy szív- és érrendszeri betegségek, arthrosis, vagy a mozgásszervi rendszer korábbi sérülései. A túlsúly is kockázatot jelent mert óriási nyomást gyakorol az ízületekre, szalagokra és inakra. Ha valaha egészségügyi problémákkal küzdöttél vagy jelenleg is küzdesz, konzultálj a háziorvosoddal vagy fizioterapeutáddal a futásról, és arról, hogy alkalmas-e a számodra.

2) Aktivitás fiatalabb korban

Ha életed során aktív és sportos voltál, és van futó- vagy edzőmúltad, a futócipőbe való visszatérés sokkal könnyebb lesz. De ne aggódj! Enélkül is menni fog. Ebben az esetben kezdd sétákkal, majd rövid futásokkal, nagyon könnyű tempóban, és mindenekelőtt figyelj a tested jelzéseire. A lényeg, hogy akarjuk, elkezdjük és kitartsunk!

3) A belső motivációd

Először is ki kell találnod, hogy MIÉRT akarsz futni. Szeretnél javítani a fittségi állapotodon? Fogyni? Készülsz az első futóversenyedre? Vagy aktív akarsz lenni és a természetben akarod tölteni az idődet? Mindegyik MIÉRT egy kicsit más megközelítést jelent a futáshoz és az általános életmódhoz. Ha egy versenyre akarsz felkészülni, valószínűleg az időre, a tempóra és a teljesítményre fogsz koncentrálni. Ebben az esetben egy sportóra segíthet neked és minden számot megtalálhatsz egy helyen. Ha csak kedvtelésből vagy a kondíciód javítása érdekében szeretnél futni, elég ha futóruhát veszel fel és elindulsz egy futókalandra!

Běhání_sportovní_hodinky

Hogyan kezdjünk el futni középkorúan?

Oké, elszánt vagy, tudod, hogy MIÉRT szeretnél futni és nincsenek egészségügyi problémáid. Nagyszerű, ideje elkezdeni! Hogyan kezdjünk hozzá, hogy a futás örömet jelentsen és harmóniában legyen az egészségünkkel?

  • Lassan, de biztosan kezdj - Ne erőltesd annyira az elejét. Ha szünet után térsz vissza a futáshoz, először könnyű futásokat iktass be, kb. 5 km-ig. Ha még csak most kezded és a tested nincs hozzászokva a mozgáshoz, kezdd indián futással, ahol váltogatod a futást és a gyaloglást.
  • Pihenj és regenerálódj - Éppúgy összpontosíts a regenerálódásra, mint magukra a futásokra. Gondoskodj a minőségi alvásról, táplálkozz tápanyagban gazdag ételekkel, igyál sok vizet, nyújts, menj el masszázsra vagy úszni. 
  • Iktass be erőnléti edzést - Az izmok támogatják a csontokat és csökkentik az ízületi, ín- és szalagsérülések kockázatát. Ha időd engedi, hetente legalább egyszer végezz erőnléti edzést. Használhatsz hozzá súlyzókat, de akár a saját testedet is.
  • Hallgass a testedre - Valószínűleg ez a legfontosabb pont. A test egy nagyon intelligens rendszer és folyamatosan jeleket küld. Tanulj meg hallgatni rájuk. Ha tele vagy energiával, vedd fel a cipődet és fuss. Ha valami fáj vagy fáradt vagy, lassíts és pihenj. Ez nem lustaság, hanem az egóddal való együtt dolgozás. Ennek köszönhetően több éven át sérülés nélkül gyűjtheted majd a futott kilométereket.

TIPP: Ha nem szeretnél egyedül futni, csatlakozz egy futócsoporthoz a környékeden, fuss egy barátoddal, vagy próbáld ki a népszerű Canicross-t a kutyáddal!

Ha jól érzed magad a futás alatt és után, nem zavar fájdalom vagy fáradtság, akkor kissé növelheted a futás távolságát és idejét. Olvasd el tippjeinket a TOP4TRAINING sorozatból - hogyan fuss 5 km-t és 10 km-t! Konkrét edzésterv esetén fordulj futóedzőhöz, aki megtanítja neked a helyes futótechnikát, és egyéni edzéseket készít.

Hogyan fuss 5km-t? Hogyan fuss 10km-t? 

Běhání_On_Running

A futás és annak egészségügyi előnyei

Lehet, hogy kicsit elfogultnak hangzik, de egy dolgot el kell mondanunk - A FUTÁS FANTASZTIKUS! Ez az egyik legtermészetesebb mozgásforma az ember számára. Ezenkívül, számos egészségügyi előnye van, amelyeket különösen a futópályán kívül fogsz értékelni. Mik ezek?

  • Javuló állapot
  • Jobb szív- és érrendszeri egészség és a szív erősítése
  • Erősebb immunitás és védelem a baktériumokkal és vírusokkal szemben
  • Jobb alvás és koncentráció a napi tevékenységekre
  • Jobb mentális jólét 
  • Növeli a kalóriafelhasználást és nagyszerű eszköz a fogyáshoz

Futás 40 fölött és annak kockázatai

A futás legnagyobb kockázatai a sérülések, a mozgásszervek túlterhelése vagy a légzési problémák. Ez azonban életkortól függetlenül minden futóra vonatkozik. Mindenesetre az életkor előrehaladtával a sérülések rosszabbul gyógyulnak, hosszabb ideig tartanak és nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ízületek, inak vagy izmok fájdalmat okoznak. A futás a túlsúlyos emberek számára is nagyobb kockázatot jelent, a már említett, a mozgásszervekre és a támasztórendszerre nehezedő nyomás vagy a rosszabb szívműködés miatt. Ha bármilyen szövődményed van, konzultálj az orvosoddal.

Elhatároztad, hogy először indulsz el futni? Hisszük, hogy te is annyira szeretni fogod a futást, mint mi. Szereld fel magad a Top4Running-nál, és élvezd teljes mértékig a futott kilométereket!