Vízálló cipők - Válaszd ki kedvencedet és eddz bármikor! Vásárolj most
Alacsony vagy nulla drop-os futócipők

Alacsony vagy nulla drop-os futócipők

2023.04.18. 8 perces olvasási idő

Biztosan hallottál már a futás világában a "drop" kifejezésről. Mit jelent valójában a drop, miért fontos tényező a kiválasztási folyamatban, és milyen alacsony drop-os futócipők léteznek?

Mit jelent a drop?

A drop a futócipőknél a lábfej lejtését jelenti, pontosabban a sarok és a lábujjak közötti párnázás mértékének különbségét. Minél alacsonyabb ez a szám, annál természetesebb lépést tesz lehetővé a cipő. Általában három kategória létezik:

  • A 0 - 5 mm-es droppal rendelkező futócipők a tapasztalt futók számára alkalmasak, akik elsajátították a futótechnikát.
  • A 6 - 10 mm-es droppal rendelkező futócipők a középhaladó futók számára az arany középutat jelentik. Természetes lépést tesznek lehetővé, de az alkalmi sarokütésekhez is kényelmet nyújtanak.  
  • A 11 vagy több mm-es droppal rendelkező futócipők olyan futók számára alkalmasak, akik a sarkukon futnak vagy túlsúlyosak.

Nulla drop-os futócipők - Igen vagy nem?

A természetes járás és a nulla drop egyre népszerűbb manapság. Valószínűleg ismered a minimalista, mezítlábas cipőket, amelyek a mezítlábas járást próbálják szimulálni. A futás során a nulla drop-os cipők számos pozitívummal rendelkeznek, amelyek közül a következők a legfontosabbak:

  • Engedik, hogy a futó természetes módon lépjen
  • Pozitív hatással vannak a futási eltérések - pronáció és szupináció - megoldására
  • Segítenek a lábnak (és így neked is), hogy teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket 

De még így sem alkalmasak mindenki számára, legalábbis nem azonnal. Dolgoznod kell a megfelelő futótechnikán, el kell végezned a futó ábécét, és fokozatosan kell hozzászoknod az új cipőtípushoz, hogy elkerüld a vádlid, az Achilles-ín túlterhelését vagy akár a sérülést. Váltogasd a minimalista cipőket a már megszokott cipőkkel.

A drop nem egyenlő a párnázottsággal

Sokan összekeverik a drop-ot és a párnázottságot. Ez nem helyes. A nulla drop-os cipők párnázó elemekkel is rendelkeznek és hosszú futásokat is lehet bennük végezni.

Azt már tudod, hogy mit jelent a drop, ezért nézzük meg az alacsony dropú futócipőket:

1) Altra futócipők

Az Altra modellek ismertek a nulla dropjukról és a széles lábfejükről. Rendkívül kényelmes, kiváló minőségű és tartós országúti és terep minimalista cipőket kínálnak, amelyek segítenek elérni a benned rejlő teljes futó potenciált. Természetesen más tényezők, mint például a tapadás, a légáteresztő képesség vagy a párnázás is megtalálható bennük. Van számodra két népszerű Altra cipőnk. Az egyik az országút uralására, a másik a terepen való kalandozáshoz.

Altra Torin

Az országúton viseld az Altra Torin 5-öt. Kiváló minőségű hálós felsőrésszel rendelkezik, amely optimális légáteresztést biztosít a teljesítményed során. Ez egy teljesen újratervezett, közönség kedvenc futócipő az ALTRA Zero Drop™ talp platformmal. Az Altra EGO™ MAX középtalp érzékeny csillapítást biztosít, a FOOTPOD™ külső talpra pedig a kiváló tapadás érdekében számíthatsz. Az egyedülálló kényelem és a magas szintű párnázás tökéletes kombinációja a hosszú országúti futásokhoz!

Férfi Női

Altra_Torin_běžecké_boty

Altra Timp

Vidd az Altra Timp 4-et a terepre. Az Altra ZeroDrop™ széles lábujjformával garantált a maximális kényelem. A remekül illeszkedő, légáteresztő hálós felsőrész aszimmetrikus fűzővel rendelkezik, hogy jobban rögzítse a lábadat a cipőben. Ez megakadályozza a nem kívánt lábujjcsúszást és a kellemetlen hólyagokat a lábujjakon futás közben. A stabilitást és a tapadást a különböző típusú terepeken a rugalmas MaxTrac™ külső talp biztosítja, míg az Altra EGO™ MAX középtalp gondoskodik a párnázottságról.

Férfi Női

Altra_Timp_běžecké_boty

Az Altra Torin és az Altra Timp nagyszerű cipők, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a márka más modelljei is a legjobbak közé tartoznak. A futólegenda szerint, ha egyszer Altrát viseltél, nem is akarsz mást!

2) Inov-8 X Talon

A Talon model, konkrétan az INOV-8 X-TALON G 210 v2 3mm-es droppal kompromisszumok nélküli választás puha ösvényekre, terepre, OCR-re és egyéb sáros futásokra, ahol maximális teljesítményre van szükség. A külső talp az ikonikus X-TALON futófelület grafénnel gazdagítva, a keskeny felsőrész pedig Cordura Airflow anyagból készült, amely légáteresztő és szilárd tartóssággal rendelkezik. A kényelem kissé háttérbe szorul, de megéri a nagyszerű felületi érintkezésért és a magabiztos teljesítményért!

Férfi Női

běžecké_boty_inov8_talon

3) Asics Fuji Speed

Bár az Asics Fuji Speed modell nem nulla droppal rendelkezik, mégis nagyon alacsony, 5 mm-es droppal büszkélkedhet. Ez egy hosszabb távokra kifejlesztett terepcipő. A felsőrész könnyű Nexkin anyagból készült, amely növeli a kopásállóságot a kiszámíthatatlan terepen. A Pebax lemez és a GUIDESOLE™ technológia még a legnehezebb terepen is elősegíti a zökkenőmentes fel- és lemenetelt. Az ASICSGRIP™ külső talp nagy tapadást biztosít a különböző tereptípusokon anélkül, hogy a tartósságot veszélyeztetné.

Férfi Női

Asics_Fujispeed_běžecké_boty

Nézd meg a futóajánlatunkat és szereld fel magad tetőtől talpig a Top4Running-gal!