5% extra kedvezmény klubtagoknak Csatlakozz a klubhoz
Milyen felületen a legjobb futni?

Milyen felületen a legjobb futni?

2021.12.19. 4 perces olvasási idő

A puha és a kemény talajon a futóizmok másképp dolgoznak, ezért különböző izomcsoportok aktiválódnak. A füvön vagy erdőben való futás legnagyobb előnye, hogy rendkívül kíméletes az ízületek és a lábak számára. Így megelőzheted a sérüléseket.

Megdöntenéd az egyéni legjobbadat a futópályán? Javítanál a 10 kilométeres idődön a következő utcai versenyen? Akkor ne kövesd el azt a hibát, hogy kizárólag kemény talajon edzel.

Elkerülnéd a sérüléseket? A változatosság a kulcs!

Spoiler: Nincs optimális futófelület, minden a futócéljaidtól függ. Lágy talajon máshogy dolgoznak az izmaid, mint keményen, így más-más izomcsoportot aktiválsz. A legnagyobb előnye a fűben vagy erdőben futásnak az, hogy kíméli az ízületeidet és a lábadat. Megelőzi a sérüléseket. És erősíti a lábadat. Fűben sokkal többet kell dolgoznia, mert nem kap annyi támogatást a puha talajból.

Running 4

Milyen edzés milyen felületre való?

Különösen a felkészülésed alatt fontos, hogy füvön vagy erdőben eddz. Ahogy közeledsz a szezon kezdetéhez, és szeretnél több sebességet hozzáadni a tempóedzésekhez, fokozatosan egyre több edzést helyezhetsz át utcára vagy a pályára. Mindig szem előtt kell tartanod, hogy a puhább talajon való futásaid automatikusan egy kicsit lassabbak lesznek, mint a pályán vagy az úton. 

Regenerációs futásokat azonban egész évben végezhetsz puha felületeken. Az Egyesült Államokban számos edzőcsoportban bevett gyakorlat, hogy az edzéseket egész évben füvön futják.

Running 5

Használhatom ugyanazt a futócipőt a különböző felületeken?

Az edzés céljától függően különböző cipőket érdemes használnod. A puha talaj természetes ütődéselnyelést biztosít. A regenerációs futásokhoz vagy olyan edzésekhez, ahol sok kilométert teszel meg, olyan cipőt válassz, amely nagy stabilitással rendelkezik. Alkalmas erre például az Asics GEL-Kayano 28, az On Running Cloudstratus vagy az Adidas Solar Glide 3. Esőben vagy hóban és csúszós talajon az erdőben egy olyan terep cipő is megfelelő lehet, mint az Asics GEL-FujiTrabuco Sky vagy a New Balance Shando W.

Ma egy 300 méteres intervallum edzés van napirenden? Gyorsítani akarsz? Ebben az esetben olyan könnyű cipőt válasszon, mint az Adidas Adizero Pro, az Asics Tartheredge vagy a Nike Air Zoom Tempo NEXT%.

Running 6

Miért nem viszed át a következő intervallum edzésedet a sarki focipályára vagy a vasárnapi sétáidhoz használt ösvényekre?