RUN THE SALE: Kedvezmény -25 %-tól minden kijelölt termékre Vásárolj most
10 tipp a megfelelő edzéshez Vít Pavlišta szerint

10 tipp a megfelelő edzéshez Vít Pavlišta szerint

2020.09.15. 9 perces olvasási idő

Vítek Pavlišta 10 tippet oszt meg veled a megfelelő edzésről, beleértve a legalapvetőbb előfeltételt is, ami ahhoz kell, hogy az ember elkezdje és kitartóan csinálja.

1. Keress elérhető célt

Szerintem a megfelelő motiváció a legalapvetőbb előfeltétele, hogy valaki elkezdjen futni és kitartóan csinálja. Egy cél, ami kihajt akármilyen időben, még akkor is, amikor kényelmetlen és fáj, viszont a végén jó érzéssel tölt el. Minden egyes kellemetlen futás egy kicsit közelebb visz a célhoz. Bármi lehet, de legalább egy kicsit reális legyen. Amikor már majdnem elérted, még egy kicsit tolj rajta. Nekem is ugyan olyan céljaim voltak mint a futó társadalom nagy részének. Talán meglepő, de én is akartam fogyni. Én voltam a legtestesebb a családban és emiatt sok piszkálódást kaptam a rokonoktól. Már nem én vagyok és már senki nem nevet rajtam. Elértem a célom, kitűztem egy újat.

2. Haladj fokozatosan

Ne akarj mindent rögtön, reális elképzeléseket állíts fel, így nem fogsz csalódni vagy sérülni. Kezdj el futni amikor élvezed, kezdj el edzeni, amikor örömöt okoz, majd jöhetnek a versenyek. Én is ezt az utat jártam be. Szerintem nincs értelme rögtön szisztematikus edzésbe kezdeni, csak meg fog mérgezni. Ehhez előbb futni kell.

3. A technika magától jön

Rengeteg információ érhető el arról, hogy hogyan kellene vagy éppen hogyan nem kellene futni. Az összes evvel foglalkozó cikk rendkívülien tudományos és arra ösztönözz, hogy lépj a talpad közepére, a lábujjadra, a talp külső ívére, és így tovább. Szerintem a futás nem csak a tudományról szól és a futótechnikád magától alkalmazkodni fog a teljesítményedhez és a futási sebességhez. A tested alkalmazkodik. Az izmok és a keringési rendszer is hozzászokik a terheléshez, felgyorsulsz és fokozatosan egyre természetesebben fogsz lábujjra érkezni. Máshogy nem is tudsz gyorsan futni. A folyamat felgyorsításához használd az atlétikai abc-t, játssz a lépéshosszal és tempóval.

Vítek Pavlišta

4. Fuss változatosan

Ha minden nap ugyan azt az utat, ugyan abban a ritmusban teljesíted, valószínűleg hamar megunod. Néha megkérdezik tőlem, „És mit élvezel a futásban? Ez egy rendkívül monoton tevékenység."  Nem! Csak fel kell fedezned a változatosságot benne. Futhatsz alföldön, dombokon, terepen vagy úton, egyedül vagy csoportosan, lassan vagy gyorsan, be lehet iktatni tempó, technika, lépéshossz váltásokat, erőnléti gyakorlatokat vagy éppen sétákat. A csodás a futásban, hogy gyakorlatilag bárhol futhatsz, még terepen is és sokkal messzebb tudsz így jutni, mint gyalog hátizsákkal a hátadon. 


5.  Szerezz be futófelszerelést

Ezalatt főleg a cipőket értem. A sportláncok által futásra kínált cipők gyakran nem alkalmasak futásra. Pont ahogy a különféle fitnesz és univerzális sportcipők is alkalmatlanok. Ha bizonytalan vagy a választásban, kérj segítséget egy üzletben, például a  Top4Running prágai boltjában. Nagyon hasznos lehet még egy GPS-es futóóra, ami segítget mérni az edzést és kitűzni a célokat. Ez majdhogynem elengedhetetlen kiegészítő szisztematikus edzés esetén, bár én még abban az időben kezdtem az edzést, amikor még digitális eszközök, stopperek voltak csak. Nem kell, hogy csúcsmodell legyen. Bőven elég egy alap modell is, egy sportórákra specializálódott cégtől. Én kerülném a fitnesz eszközöket és az ismeretlen manufaktúrák próbálkozásait. 


6. Nyújts!

Nem véletlenül mondják, hogy amennyi időt futással töltesz, annyi időt szentelj a testednek. Az interneten rengeteg anyag található a bemelegítésről és a nyújtásról. Koncentrálj a test középső részének az erősítésére,miközben lazítod az ágyéki gerinc és a medence izmait. Ez a terület csillapítja a futás közbeni behatások jelentős részét. Figyelj arra, hogy mi fáj, honnan jön a fájdalom és koncentrálj ennek a területnek a lazítására. Időnként ellenőrizd a cipőd talpát. Sokat elmondhat arról, hogy hogyan futsz, hova terhelsz. Kimondottan ajánlatos szakképzett gyógytornászt is néha napján felkeresni. Ideális esetben megelőzés céljából, mielőtt még fájni kezdene valami.


7. Regenerálódj

Szakíts időt úszásra, szaunára vagy ideális esetben egy masszázsra. Nem csak jobban érzed magad és több kilométert tudsz majd futni, hanem annak a valószínűségét és csökkented, hogy valami fájni és akadályozni fog a futásban.

Vítek Pavlišta


8. Keveset egyél futás előtt

Kevés dolog tudja úgy akadályozni a futást, mint az emésztés. Ha pont akkor éhezel meg, amikor lehetőséged lenne futni, általában elég egy kevés minőségi kávét inni egy kocka étcsokival és 2 órára mehetsz is.


9. Vezess futónaplót

A sportórák ezt automatikusan megteszik. Azoknak, akiknek nincs ilyen, még mindig azt javasolom, hogy valamilyen formában - akár kézzel írva- vezessenek egyet.  Néha egészen érdekes lehet visszanézni, hogy hogyan futottál - vagy éppen nem futottál korábban.


10. Ne vidd túlzásba!

Ez a tanács részben fedi a fokozatosság intelmét. Ezen a ponton azonban nem akarok túledzésről és a sérülésekről beszélni. A futás a hobbid és a munka utáni szórakozás. Nem szükséges eköré építeni az életedet, és dobni a barátokat és mindent amit eddig szerettél. Nem mindenki érdeklődik a futás iránt, és ha néhány hónap után régi ismerősökkel találkozol és csak arról beszélsz, hogy hogyan futsz - lehet, hogy unni fogják. Ismerek néhány embert,  akik csak a futáson rugóznak. Hogy hány kilométert futottak, milyen gyorsan futnak, milyen a szívverésük, mennyi kalóriát égettek el és milyük fáj éppen. Magadért futsz és nem azért, hogy legyen miről mesélni a barátaidnak, akik esetleg nem futnak és nem is érdekli őket. A futás kikapcsol és mentsvár a problémák elől. Tartsd meg magadnak. Számomra az edzés véget ér az utolsó szakasszal és utána nem foglalkozom már vele. Szerintem ez így teljesen rendben van. 

Vít Pavlišta, ambassador Top4Running 
 

A Top4Running Club tagjának lenni kifizetődő 

Velünk mindig gyorsabb leszel. Csatlakozz hűségprogramunkba és juss számtalan előnyhöz.

Csatlakozás 

ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-R Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Cloudflow 3
onrunning
Fenntarthatóság
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Carbon Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
FAST-R Nitro Elite Run 75
puma
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
Előző
Következő